Fotka_FM: Juraj Mravec - Na východe nič nové

Fotka_FM: Juraj Mravec - Na východe nič nové

V stredu medzi 12:00 a 14:00

Dnešná Fotka_FM je o mladom ukrajinskom vojakovi. Volá sa Sergej a žije v Donbase. Dokumentárny fotograf Juraj Mravec ho stretol v apríli minulého roka, kedy sa mu podarilo dostať za frontovú líniu. Jeho fotografie nie sú o priamych bojoch alebo obetiach, na aké sme zvyknutí napríklad z dokumentov z konfliktu v Sýrii. Jeho fotografie sú o tom, ako sa žije za frontovou líniou. Je napríklad o takýchto situáciách: “tu som chodila do školy”, “tu som sa stretával s kamarátom, ale on tu už nežije, lebo odišiel”, alebo “sem sme chodili so ženou na kávu a tiramisu”.

Jurajove svedectvo je o tých, čo zostali. Neodišli, lebo nemajú kam, alebo nechcú. Aj napriek tomu, že z toho, ako žili predtým, nezostalo veľa. Spolu s vojkami, ktorí sú súčasťou vyčkávacej vojny vo východoukrajinskom Donbase, sú odkázaní na pomoc rôznych humanitárnych organizácií. V igelitkách od nich dostávajú jedlo a základné životné potreby.

Nie je to tak ďaleko. Bolo to v našom susednom štáte, na Ukrajine.

Jurajova dokumentárna séria Na východe nič nového získala viacero ocenení a nedávno aj cenu “Najlepšia fotografia” v súťaži Novinárska cena 2015. V porote boli aj poľský fotograf Rafal Milach a editorka francúzskeho Geo Magdalena Herrera. Výber ich fotografií pre Fotku_FM môžete nájsť v histórii rubriky Fotka_FM.

Časť víťaznej série nájdete v článku časopisu MONO: Samota, streľba, minulosť. Čakanie v Donbase.

Fotka_FM: Juraj Mravec - Na východe nič nové Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


image00120.jpg

Pripravila: Ľubica Stanek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame