Fotka_FM: Robert Kirchhoff: Jasenovac, Chorvátsko

Fotka_FM: Robert Kirchhoff: Jasenovac, Chorvátsko

Dnešnou Fotkou_FM je vlastne fotoska – teda pracovná fotka z nakrúcania. Režisér a fotograf Robert Kirchhoff na nej zachytil Juraja Chlpíka, ako pripravuje alebo nakrúca záber do pripravovaného filmu Cesta lesom. Do kompozície náhodne vstúpil zvukár. Jemnú atmosféru pietneho miesta drastického vyhladzovacieho tábora Robert zachytil ako odtlačok samotného nakrúcania pre tých, ktorí budú mať záujem.

Pre mňa je to fotka akoby medzi dvomi fotkami. Medzi tou, na ktorej by sme videli celý štáb a tou, kde by bolo len pietne miesto v Jasenovaci. Mohutná, nevľúdna betónová stavba, ktorú na fotografii len cítime. Vďaka aj za ňu. Miest, kde sa pripomína genocída Rómov nie je veľa. Akoby sme na tie udalosti radšej zabúdali. V období Josipa Tita, prezidenta Juhoslávie, bola genocída tabu, verejným tajomstvom, o ktorom sa nesmelo hovoriť. Dnes je hekticky a ľahostajne opomínaná, alebo zámerne popieraná. Aj preto som zvedavá na pripravovaný film Roberta Kirchhoffa Cesta lesom, ktorý sa venuje genocíde Rómov počas druhej svetovej vojny. So štábom prešiel viacero krajín strednej Európy. Zaujíma ma to, lebo film sa nepozerá len do minulosti. Hľadá stopy a odtlačky genocídy aj v dnešnej spoločnosti. Tie sú možno trochu ako výjav na tejto fotografii. Sneží, ale už je jar. Sneh skoro zmizne, ale v tejto chvíli ešte prijíma odtlačky filmového štábu.

Dnešná krehká Fotka_FM je pripomienkou nakrúcania filmu Cesta lesom a nášho záujmu vracať sa späť do histórie a hľadať súvislosti s udalosťami dnes.

Fotka_FM: Robert Kirchhoff: Jasenovac, Chorvátsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Premiéra filmu Cesta lesom Roberta Kirchhoffa sa pripravuje na jeseň 2016. Viac info na http://thrutheforest.com/.

Jasenovac _c_ Hitchhiker Cinema.JPG

Pripravila: Ľubica Stanek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame