Scandi II - Severská filmová lekcia

Scandi II - Severská filmová lekcia

Vyhraj pozvánku na otvorenie Festivalu v Bratislave.

2. ročník festivalu Scandi od 20. do 24. januára ponúkne prehliadku špičkových severských filmov v komplexnom distribučnom „cloude“: 16 filmov v 15 slovenských kinách, 41 VOD titulov na portáloch partnerov festivalu ( na Slovensku Slovak Telekom  a v Českej republike O2) a 45 filmov v prémiovej televízii Film Europe Channel. Nenechajte si ujsť mimoriadne výdatnú, kvalitnú a intenzívnu severskú filmovú lekciu!

Film Europe Media Company po minuloročnom úspechu prvého ročníka opäť pripravila výberovú žánrovú prehliadku severskej kinematografie. V desiatich premiérach a šiestich reprízach Scandi II predstaví aktuálnu tvorbu filmárov v Dánsku, Fínsku, Švédsku, Nórsku a na Islande. Charakteristickým trendom sa stáva  severská žánrová vitalita.

Prehliadku otvorí film jedného z najproduktívnejších  dánskych režisérov Andersa Thomasa Jensena O kuratách a ľuďoch, čierna komédia o stretnutí piatich bratov v zapadákove na ostrove, kde sa dejú prečudesné veci.
Debuty a žáner komédie v programe Scandi II zastupuje snímka Harold o svojráznom únose šéfa nábytkárskeho gigantu IKEA. Na svoje si prídu i rodiny s deťmi, v ponuke prehliadky je dobrodružný film o odvážnych deťoch  Akcia Arktída alebo stredoveké fantasy plné mágie Bosorkina dcéra, ktoré sa nakrúcalo okrem iných lokácií aj v známych štúdiách na Barrandove.  Krimi- thriller prinesie Oscarová  režisérka Susanne Bier prinesie krimi-thriller s názvom Druhá šanca, divácky atraktívnym filmom prehliadky bude určite v Nórsku nesmierne úspešný  film Vlna (800.000 divákov) o prírodnej katastrofe vo fjorde Geiranger. V repríze bude uvedených niekoľko výnimočných škandinávskych filmov z minulého roka – O koňoch a ľuďoch, Boj snežného pluhu s mafiou, Vyššia moc, Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote, 1001 gramov a rodinná komédia  podľa bestselleru Jo Nesbøa  Prdiprášok doktora Proktora , ktorá mala distribučnú premiéru koncom roka 2015.

Rovnako ako Be2Can, obľúbená prehliadka súťažných filmov z Cannes, Berlinále a Benátok, ktorú spoločnosť Film Europe v októbri 2015 zorganizovala už po druhýkrát  a ktorá nadchla milovníkov súčasnej kvalitnej kinematografie, aj festival Scandi umožňuje divákom zvoliť si svoju obľúbenú distribučnú platformu - výnimočné filmové zážitky si budú môcť vychutnať v tradičnej atmosfére kamenných kín, z pohodlia domova na televíznej obrazovke, alebo operatívne na mobile či tablete prostredníctvom služby Video-On-Demand.

Priaznivci klasického „veľkého plátna“  sa môžu od 20. do 24. januára vybrať na očakávané slovenské premiéry severských filmov i reprízy aktuálnych titulov. V Bratislave sa bude prehliadka konať v Kine Film Europe, v Kine Lumière a v Kine Mladosť. Ďalšie kiná, ktoré participujú na 2. ročníku Scandi na Slovensku, sú Centrum nezávislej kultúry Záhrada  Banská Bystrica, Kasárne Kulturpark  Košice, Kinoklub Tatra Nitra, Artkino Metro  Trenčín, Mestská scéna  Martin, Kino Hviezda Trnava, Stanica Záriečie Žilina, Filmový klub Bytča , Kino Nova Sereď, Kinoklub Film Europe Poprad, Kino Považan Nové Mesto nad Váhom a Dom kultúry Liptovský Mikuláš.

SÚŤAŽ o pozvánku pre 2 osoby na slávnostné otvorenie 2. ročníka prehliadky severských filmov SCANDI a projekciu filmu dánskeho režiséra Andersa Thomasa Jensena O kuratách a ľuďoch, ktorá sa uskutoční v stredu 20. januára o 19:00 hod. v bratislavskom Kine Film Europe v Pisztoryho paláci prebieha do stredy 20. januára do 10:00 hod. Do žrebovania budú zaradené všetky správne odpovede na otázku: V ktorom roku nakrútil dánsky režisér Anders Thomas Jensen svoj prvý celovečerný film?
Správne odpovede posielajte na radiofm@radiofm.sk s predmetom WEBSÚŤAŽ SCANDI.

SCANDI2-posterA1-kina-SK.jpg

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame