Tá najlepšia World Music zo Slovenska na jednom pódiu

Tá najlepšia World Music zo Slovenska na jednom pódiu

Platforma World Music from Slovakia je unikátny projekt, ktorý predstavuje špičkové kapely z tohto žánru. Na druhom pokračovaní tejto akcie sa 26.5.2015 v Ateliéri Babylon predstavia štyri projekty: PaCoRa Trio , v spoločnom projekte Ornamenty SĽUK, Pacora Trio a Marek Pastírik , súbor Balkansambel a Folk &Bass Orchestra. Chcete sa dozvedieť viac?


PaCoRa Trio

Je najvýraznejším etnojazzovým súborom na Slovensku. Stanislav Palúch (husle), Marcel Comendant (cimbal) a Róbert Ragan (kontrabas) sú mnohotvárni hudobníci, ktorí sa dobre cítia na poli jazzu, ľudovej hudby aj iných žánrov. Sú vyhľadávaní ako spoluhráči aj ako skladatelia v mnohých projektoch na Slovensku aj v Čechách. Ich prvý album Pacora Trio vzbudil zaslúženú pozornosť a výborné hodnotenia aj vo svete. Spolupracovali s Brnianskou Filharmóniou, so speváčkou Jitkou Šuranskou, ktorá získala za ich spoločný album cenu Anděl, a s mnohými inými. Ďalší album PaCoRa trio Fugit Hora vychádza zo slovenského a moldavského folklóru s využitím jazzových prvkov.


SĽUK, Pacora Trio and Marek Pastírik – Ornamenty

Projekt Ornamenty prepája originálnym spôsobom slovenský folklór s jazzom, klasickou a etnickou hudbou karpatskej oblasti. PaCoRa Trio sa spolu s multiinštrumentalistom Marekom Pastírikom a Ľudovou hudbou SĽUKu inšpirovali ľudovými piesňami viacerých etník s presahom do iných žánrov. Vzniklo tak pozoruhodné multikultúrne hudobné dielo, spoločný projekt výrazných umeleckých osobností slovenskej scény. Jedinečný zážitok zo živého koncertu podčiarkuje vizuálna stránka projektu, VJing Jána Šicka.


BALKANSAMBEL

Balkansambel je mnohopočetná formácia, ktorá sa rozhodla vyzvať na súboj všetky krivé rytmy a drkotavé maniere balkánskej ľudovej produkcie. Pod vedením Mareka Pastírika ako skladateľa, ktorý sa inšpiruje balkánskou hudbou aj slovenským folklórom, skupina nachádza vlastný štýl a obohacuje našu hudobnú scénu o nové prvky.


Folk &Bass Orchestra

Kombinuje živé hranie na ľudových nástrojoch s elektronickými loopmi. Na prvý počuv upútajú gajdy a elektronika. Výsledok sa inak ako folk &bass nedá pomenovať.

SÚŤAŽNÁ OTÁZKA:

Kto vystúpil na podujatí World Music From Slovakia #1? Odpovede posielajte na radiofm@radiofm.sk do nedele 25. mája a do predmetu správy uveďte „Websúťaž_FM: WORLD MUSIC FROM SLOVAKIA “.

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame