Album týždňa: Anderson .Paak - Malibu

Album týždňa: Anderson .Paak - Malibu

Anderson .Paak sa dostal do povedomia len pred polrokom a dnes už oslavujeme jeho album ako Album týždňa. A nielen my, takmer celý hudobný svet. Podmienky jeho vpádu však boli ideálne – zahviezdil na pradlho očakávanom comebacku Dr. Drea, kde si strihol až 6 skladieb. Jedna z nich, Animals, mala skončiť na jeho vlastnom albume, Dr. Dre sa však vyjadril, že by ju rád mal na svojom. O Andersonovi začalo hovoriť. Je pochopiteľné a rozumné, že nový album vydal do polroka.

“I never wanna waste your time, my life / So precious, is yours, is mine.”

Jeho príbeh je typickým americkým príbehom. Narodil sa v Kalifornii do kórejsko-africkej rodiny, ako dieťa sa rozhodol, že sa bude živiť hudbou, hral na bicích v miestnom kostole, no neskôr, keď sa jeho rodičia dostali do väzenia a on prišiel o prácu, dostal sa na ulicu aj so svojou ženou a malým synom. Z úplného dna mu vypomohol Shafiq Husayn z hip-hopovej formácie SA-RA, ktorý ho zamestnal ako svojho asistenta. Popritom tvoril vlastnú hudbu – veľmi príjemnú, ako dokazuje debut Venice z roku 2014, no na to, aby prerazil, potreboval viac. Tým „viac“ sa stalo objavenie samotným Dr. Dreom, ktorý mu poskytol značný priestor na svojom albume. Keďže sa naň čakalo viac ako 15 rokov, Andersona si vypočul celý svet. Krátko na to, v decembri 2015, vydal pod vydavateľstvom Stones Throw spoločné EP s producentom Knowledgeom a o mesiac na to album Malibu.

Anderson .Paak je spevák, ktorý vie rapovať. Alebo MC, ktorý vie spievať. Jedno aj druhé mu sedí rovnako. A je to aj skladateľ, veľmi subtílny, čo sa odráža aj na výslednom zvuku albumu Malibu. Anderson .Paak dokázal, že súčasný trend, keď prejav MCho pripomína viac rozprávanie ako rapovanie, možno nasledovať aj tak, aby bol výsledok muzikálny – Malibu je veľmi vydarená kombinácia moderného rapu, starého rnb a hip-hopovej hudby, založenej najmä na živých nástrojoch. Pôsobivú formu podčiarkujú osobné texty plné spomienok, v ktorých sa vracia k bezdomoveckým časom, k závislosti svojej matky od automatov, ale aj k prežitým romantickým chvíľam.

Pod všetky skladby sa Anderson .Paak podpísal sám, no nebránil sa ani spoluprácam s ďalšími skladateľmi, hudobníkmi a spevákmi. Z tých známejších sú to napríklad BJ The Chicago Kid, Schoolboy Q, Talib Kweli, Robert Glasper, 9th Wonder, Madlib či Kaytranada. Alebo Game, ktorý mu tak oplatil hosťovačky na svojom poslednom albume Documentary 2. Anderson .Paak sa však neobzerá len za interpretmi černošskej hudby – v minulosti vydal pod menom Breezy Lovejoy EP, na ktorom prerobil White Stripes, TOTO či Yeah Yeah Yeahs. Práve táto rozhľadenosť v hudbe mu ruka v ruke s jeho vlastnou kreativitou, svojhlavosťou a štýlom dopomohli vytvoriť Malibu.

Zahraničná kritika ho prirovnáva najmä ku Kendrickovi Lamarovi – v niektorých skladbách (ako napr. Your Prime) ho naozaj pripomína. Anderson .Paak však s albumom Malibu zanecháva vlastný odtlačok. Na rozdiel od mnohých iných spevákov, ktorí sa tiež preslávili refrénmi na albumoch Dr. Drea, on dokázal, že dobrý album zvládne urobiť aj sám. Je to prvý veľký objav roku 2016. Zaujímavé môže byť aj to, s čím príde v nasledujúcich mesiacoch. Podľa posledných informácií totiž spolupracuje s Flying Lotusom.

Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame