Album týždňa: MED, Blu, Madlib - Bad Neighbor

Album týždňa: MED, Blu, Madlib - Bad Neighbor

MED, Blu a Madlib. Dvaja MCs a jeden beatmaker, ktorých spájajú dve vydavateľstvá – mladšie Bang Ya Head a staršie Stones Throw. To druhé je už roky synonymom pre hudbu rôznu, nielen hip-hopovú, ale vždy kvalitnú a progresívnu. Spolupracovali už veľakrát, v rôznych kombináciách, no spoločný počin vydali až v roku 2013 – The Burgundy EP si pochvaľoval aj Q-Tip z A Tribe Called Quest. V tom istom roku vydali ďalšie The Buzz EP a najnovšie prišli s prvou dlhohrajkou, ktorú pomenovali Bad Neighbor, čiže Zlý sused.

Producent Madlib, známy aj zo spoločných projektov s J. Dillom či MF Doomom, bol odjakživa výnimočný tým, že nevyužíval úplne typické postupy pre hip-hop. Prvoplánu sa vyhýbal ako čert krížu. Radšej skúšal nové zvuky, kombinoval nekombinovateľné, sample umiestňoval na miesta, na ktorých by ste to nečakali, a napriek tomu zakaždým vyrobil hip-hop. Tu trochu soulový, tu trochu funkový, no vždy originálny a muzikálny.

A taký je aj album Bad Neighbor. V skladbe Birds napríklad počuť vysamplované zvuky vtákov. Veľmi vytŕča aj prazvláštna The Stroll, ktorá pri naliehavých synťákoch ohýba vokál na prvé zdanie neharmonickým, no veľmi nákazlivým spôsobom. Alebo škrípajúca Knock Knock, ktorá chvíľu vzbudzuje dojem, že ste si náhodou pustili dve skladby naraz, aby potom vyrazila do jednotného, veľmi výrazného momentu. To je, mimochodom, jeden z obľúbených štýlov Madliba, ktorý v súčasnosti využívajú aj mnohí iní.

Čo sa týka rapperov, ktorých hip-hopový svet čím ďalej tým lepšie pozná pod menami Blu a MED, sú to interpreti, ktorí už majú všeličo za sebou a Madlibovi sú hudobne aj osobnostne blízki. Je prirodzené, že MED, ktorý pochádza z hudobníckej rodiny, nebude sám robiť hudbu, ktorá nebude muzikálna. A je jasné, že Blu, syn pastora ovplynený gospelom a kresťanským rapom, nebude rapovať o tých najväčších hlúpostiach. Napriek tomu by bola chyba považovať Bad Neighbor za ťažký intelektuálny rap, práve naopak – chlapi sa nevyhýbajú ľahkým kalifornským témam, na albume sa doslova zabávajú.

Štýl oboch rapperov je dosť podobný a nie príliš výrazný, a tak ste nakoniec radi, keď sa na albume ozvú aj ďalší hostia. MED, Blu a Madlib nimi príliš nešetrili a vyberali najmä z tých, ktorí sú im najbližší. Mnohí pochádzajú priamo z labelu Stones Throw (Oh No, Dam-Funk, DJ Romes) alebo s nimi mnohokrát spolupracovali (MF Doom, Frank Nitt). Na albume sa objavili aj dnes už svetoznámi speváci Aloe Blacc a Mayer Hawthorne, ktorí si z veľkých vydavateľstiev odskočili späť do svojho odrazového labelu.

Zmes kvalitných hostí, Madlibovej nevšednej produkcie a ľahkých kalifornských tém presvedčil aj zahraničných recenzentov. Albumu dávajú osem až desať bodov z desiatich. Najviac pritom vychvaľujú samotného Madliba – s tým, že práve jeho hudba robí z Bad Neighbor výnimočný projekt, nemožno nesúhlasiť. Pravdou je, že MED a Blu dokážu svojím rapom aj nudiť, majú preto šťastie, že robia s jedným z najprogresívnejších hip-hopových producentov súčasnosti. 

Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame