Album týźdňa: Killing Joke - Pylon

Album týźdňa: Killing Joke - Pylon

Takmer štyri desaťročia na scéne a výrazný vplyv na tvorbu veľkých mien ako Metallica, Nirvana, Nine Inch Nails, Helmet, Soundgarden, My Bloody Valentine či Ministry. Šestnásty štúdiový album a na ňom opäť raz úplne fantastická, svieža, moderná muzika.

Killing Joke sú jednoducho nadčasové umelecké zoskupenie. Štyria jazdci apokalypsy, ktorí sa vždy hádali a sekali za všetko možné, iba na hudbu mali rovnaký názor. Od roku 2008 sú opäť v pôvodnej zostave a majú stále neuveriteľnú chuť tvoriť a hľadať nové, neprebádané zákutia v zdanlivo dávno vyčerpaných hudobných smeroch.

Na albume Pylon sa to Killing Joke darí naozaj veľkolepým spôsobom. Hoci sú okamžite identifikovateľní a svojich starých fanúšikov v ničom zásadne neprekvapia, šokuje miera energie, charizmy a pozitívnej energie, ktorá z novej nahrávky strieka na všetky strany.

Killing Joke vznikli v Londýne v roku 1978. Ako spevák Jaz Coleman vtipne skonštatoval v rozhovore pre nemecký magazín Visions, jediné, čo od tých čias zostalo v metropole Británie rovnaké, je farba autobusov a meno kráľovnej.

Začínali v hudobne vzácnych časoch a vo svojej tvorbe to ukázali v najlepšom možnom svetle. Killing Joke hrali vždy originálny a zaujímavý mix wave, punku, industrialu, metalu, v osemdesiatych rokoch s presahom až do art-popových vôd – slávny singel Love Like Blood ste určite zaregistrovali aj v našom vysielaní.

S prehľadom sebe vlastným zvládli aj náročné a turbulentné deväťdesiate roky, album Pandemonium z roku 1994 je jedným z ich najlepších a najoceňovanejších. A hoci na novinke Pylon často citujú melanchóliu a aranžérsku ľahkosť dávnych čias, keď brázdili anglické cesty spolu s Joy Division, v tvrdosti a temnosti ich najnovšia hudba často v ničom nezaostáva ani za najdrsnejšími skladbami z pamätnej nahrávky Extremities z roku 1990.

Veľké veci sa okolo Killing Joke diali aj v nultých rokoch, veď si len spomeňte na explozívny žltý, bezmenný album s hitom Asteroid, na ktorom za bicími sedel samotný Dave Grohl.
Nuž a druhú mladosť skupina zažíva od roku 2010 a výbornej nahrávky Absolute Dissent, keď sa do ich radov vrátil kamarát Paula McCartneyho a výrazný tvorca zvuku Killing Joke, basgitarista Martin „Youth“ Glover.

Killing Joke v súčasnosti v rozhodujúcej miere nadväzujú na atmosféru už spomínaného albumu Absolute Dissent. Zdanlivo uvoľnené a pokojné aranžmány, z ktorých nečakane vyrážajú do útoku ostré gitarové riffy, prekvapujúce rytmické zmeny a hlas Jaza Colemana prechádzajúci z éterických, melancholických polôh do revu zraneného zvieraťa. Nahrávka ani na sekundu nenudí, poslucháč je neustále v strehu a prekvapený z toho, čo všetko sú post-punkoví veteráni schopní stvárať pri zvukovej maľbe súčasného diania vo svete.

Všetci fanúšikovia v Česku a na Slovensku, ktorí mali radosť, že Killing Joke uvidia na svojom obľúbenom, slávnom festivale Brutal Assault neďaleko Hradca Králové, zostali po ostatné dva roky smutní a sklamaní. Londýnčania svoje vystúpenia zrušili vždy na poslednú chvíľu, takmer v deň konania festivalu.

Ak sa čo i len máličko orientujete v histórii kapely, viete, že pri fenoméne Jaz Coleman to nie je nič nezvyčajné. Ani samotní členovia skupiny niekedy nevedia, kde sa ich frontman nachádza a čo urobí v najbližšie ráno. Niekedy sa len tak zoberie do púšte na workshop s okultnou tématikou, alebo na Island, čerpať energiu so sopiek. Inokedy sa v Prahe, kde má aj vlastný byt, venuje ako skladateľ vážnej hudby intenzívnej komunikácii so symfonickým orchestrom. S termínmi sa veľmi nekamaráti, spolupráca s ním je skôr o možnostiach a vzácnych náhodách.

Nový album od Killing Joke je vo svete prijímaný v pozitívnom svetle. Celkom zaslúžene. V priemere osem bodov z desiatich v takmer všetkých veľkých magazínoch a k tomu nadšené reakcie od priaznivcov a poslucháčov. Ako s hrdosťou dodáva Jaz Coleman, znie to až neuveriteľne, ale aj starí páni muzikanti ako oni si získavajú čoraz viac nových fanúšikov.

Žijeme v krušných dobách a Killing Joke k nim celkom jednoznačne napísali soundtrack, ktorý všetko v mnohých ohľadoch vystihuje a ako pridanú hodnotu v sebe nesie nádej a optimizmus. Stačí, ak máte chuť a vôľu a vkus na ich hľadanie.


Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame