Album týždňa: Ghost – Meliora

Album týždňa: Ghost – Meliora

S tretím dlhohrajúcim štúdiovým albumom je tu utajená švédska formácia v temných maskách a hábitoch, s príjemnou, melodickou a skrz naskrz optimistickou hudbou. Ghost a ich Meliora - zatiaľ s prehľadom to najlepšie, čo Papa Emeritus a jeho Nameless Ghouls vymysleli a nahrali.

Výraznou mierou je za výsledný zvuk a aranžmány zodpovedný aj producent Klas Åhlund. Skúste sa zamyslieť, ako by asi mohla vyznieť štúdiová zrážka metalovej skupiny s človekom, ktorý spolupracoval s menami ako Britney Spears, Madonna, Sugababes, Kylie Minogue či Katy Perry. Jasné, že úplne fantasticky!

Ghost sú špičkou ľadovca veľmi vitálnej scény. Okultnej hudbe sa v ostatných rokoch naozaj veľmi darí – stačí spomenúť formácie ako Lucifer, Blood Ceremony, Year Of The Goat, Christian Mistress, The Oath, Sabbath Assembly či The Devil´s Blood. Všetci čerpajú z odkazu hudby sedemdesiatych rokov minulého storočia, všetci majú radi gitarové riffy Black Sabbath a zadymenú psychedelickú atmosféru. Máloktorí však vedia skladať songy ako Ghost.

Už debutový album Opus Eponymous z roku 2010 skrýva množstvo sympaticky zvrátených hitoviek na čele s Elisabeth či Con Clavi Con Dio, novinková Meliora v ničom nezaostáva. Skôr naopak a okrem toho robí radosť aj o celé diaľky lepším, mohutnejším zvukovým šatom. Mixáž s podpisom legendy menom Andy Wallace – mixoval Reign In Blood od Slayer, debut Rage Against The Machine alebo Nevermind od Nirvany – tiež hovorí jasnou rečou. Ghost si dali naozaj záležať na konečnom výsledku svojho najnovšieho snaženia.

Meliora čerpá z progresívneho rocku, nájdete na nej aj odkazy Led Zeppelin, Rainbow, Deep Purple a samozrejme tiež Mercyful Fate či Kinga Diamonda. S nadhľadom a humorom brané, miestami nahrávka znie ako utajené skúšky členov Black Sabbath a slávnej švédskej štvorky ABBA. Ghost naozaj kládli hlavný dôraz na silné skladby a neskutočne chytľavé aranžmány.

Zrejme najmä vďaka spolupráci s Klasom Åhlundom hneď viackrát zasiahli priamo do čierneho. Úprimne, folkový lovesong He Is, ktorý dáva spomenúť na tvorbu dua Simon & Garfunkel, je možno to najlepšie, čo som v popovej hudbe v tomto roku zaregistroval.

Medzi ich fanúšikov sa radia mená ako James Hetfield, Phil Anselmo a Dave Grohl. Frontman Foo Fighters s nimi dokonca nahrával EP s názvom If You Have Ghost. Už v máji tohto roku Ghost ohlásili vydanie ďalšej EP – radi by na nej spracovali skladby Leonarda Cohea a Imperiet, švédskych rockerov z 80. rokov. Vyjsť by to celé malo uprostred apríla budúceho roku v rámci Record Store Day.

Aj plány do vzdialenejšej budúcnosti sú známe – Ghost chcú vydať ešte jeden album a po ňom už rozmýšľajú nad niečím oveľa väčším, šepká sa dokonca o muzikáli. Nech to dopadne ako chce, od švédskych sympaťákov nás zrejme ešte čaká veľa zaujímavej hudby.

Meliora je vo svete hudobných žurnalistov chváleným dielom. V priemere obdržala 7,8 boda z desiatich a nahrávke sa darí aj v predajnosti, nehovoriac o tom, že Ghost majú čoraz viac fanúšikov na turné a na festivaloch. Kde sú tie časy, keď som ich v lete roku 2011 zažil na rakúskom Nova Rocku v malom stane spolu s ďalšími sotva dvadsiatimi fanúšikmi. Neuveriteľné, aká veľká vec môže narásť z utajeného a pár znalcami hýčkaného klenotu.

Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame