Album týždňa: Dr. Dre – Compton

Album týždňa: Dr. Dre – Compton

Dr. Dre. Muž, ktorý vytiahol Snoop Dogga, Eminema či Kendricka Lamara a sám je interpretom dvoch z najklasickejších hip-hopových albumov. Vlastne viacerých, ak rátame aj albumy, ktoré vydal so svojou niekdajšou fomáciou N.W.A.

Keď v roku 1999 vydal Dre svoj druhý sólový album 2001, hip-hopový svet sa dostal do vytrženia. A zostal v ňom niekoľko rokov. Veď zvuk, ktorý Dre dosiahol, bol absolútnym vrcholom westcoast g funk rapu. Netreba sa preto veľmi čudovať, že odvtedy sa ľudia intenzívne domáhali ďalšieho albumu. Už poznali aj názov – mal sa volať Detox – no Dre ho nikdy nevydal, vraj s ním nebol dostatočne spokojný. To sa stáva, keď váš posledný album znie ako 2001.

A tak sme sa v novom tisícročí stretávali s Dreom najmä ako s producentským menom a veľmi občasne aj ako s hosťujúcim rapperom na albumoch iných rapperov. Až nový film o N.W.A. „Straight Outta Compton“ ho inšpiroval k tomu, aby spravil aj vlastný počin. Taký, ktorý nakoniec aj vypustí do sveta. Veď ani to nemohlo byť úplne isté, keďže o Comptone sme sa prvýkrát dopočuli asi týždeň pred jeho vydaním...

Hneď prvá skladba po intre prezrádza, že zvuk albumovej klasiky 2001 by sme len ťažko hľadali. Na druhe strane, je rok 2015 a Dre nikdy nebol spiatočnícky producent, šiel vždy s dobou. Našťastie, skutočne otravných momentov je málo a väčšinou ide o veľmi dobrý, do detailov vypracovaný album. Dreova produkcia je odvážna, sampluje francúzskeho skladateľa filmovej hudby, talianskych rockerov, tureckú folkáčku aj Wings Paula McCartneyho, pripája živé klávesy, basu a najrôznejšie efekty, spolupracuje s ďalšími hudobníkmi a producentmi. Pokiaľ ide o výber hostí na mikrofóne, Dre opäť siahol po tom najlepšom, čomu dôveruje.

Dlhoročných fanúšikov však mohlo sklamať málo rapu od Drea samotného. Vo väčšine skladieb si strihol len jednu dvanástku či šestnástku (počet veršov v jednej strofe, pozn. editora), zvyšok poriešili hostia. Niekto by mohol namietať, že aj na predchádzajúcich albumoch mal Dre veľa hostí, no pri počúvaní Comptonu má človek pocit, že toho hlavného aktéra je predsa len akosi málo. Napokon, sám Dre sa prednedávnom vyjadril, že sa cíti byť viac producentom ako rapperom.

Zostáva malou záhadou, prečo sa o Comptone hovorí a píše ako o treťom albume Dr. Drea. Viacero skutočností hovorí proti: filmové intro, málo Dreovho rapu či dve skladby od iných interpretov, pod ktoré sa Dre podpísal len ako producent. Dokonca aj na coveri môžeme násť štylizáciu Compton: A Soundtrack by Dr. Dre. Všetko teda svedčí o tom, že v prípade rečí o treťom albume Drea ide skôr o marketingový ťah, veď „prvý Dreov album po 16 rokoch“ znie veľkolepejšie ako „soundtrack k novému filmu“. A tak sa nový album môže tešiť väčším predajom a film väčšej návštevnosti.

Pokiaľ ide o recenzentov, získava Compton osem až deväť bodov z desiatich, pokiaľ ide o albumové rebríčky, v Spojených štátoch dosiahol druhé, v Británii prvé miesto. Je teda prvým Dreovým albumom, ktorý dobil britský albumový rebríček. Nič to, že sa nestane ďalšou hip-hopovou klasikou, ktorú si budeme púšťať nasledujúce desaťročia. Aj napriek niekoľkým otravným momentom je to najlepší hip-hopový album, aký vyšiel počas tohto leta. A ak zostane pravdivé Dreovo vyhlásenie, že Compton je jeho posledný album, ide o veľmi dôstojnú rozlúčku.

  1. Intro
  2. Talk About It (Ft. King Mez & Justus)
  3. Genocide (Ft. Kendrick Lamar, Marsha Ambrosius & Candice Pillay)
  4. It's All On Me (Ft. Justus & BJ The Chicago Kid)
  5. All In A Day's Work (Ft. Anderson Paak & Marsha Ambrosius)
  6. Darkside/Gone (Ft. King Mez, Marsha Ambrosius & Kendrick Lamar)
  7. Loose Cannons (Ft. Xzibit & Cold 187um)
  8. Issues (Ft. Ice Cube, Dem Jointz & Anderson Paak)
  9. Deep Water (Ft. Kendrick Lamar & Justus)
  10. One Shot One Kill (Jon Connor Ft. Snoop Dogg)
  11. Just Another Day (The Game Ft. Asia Bryant)
  12. For The Love Of Money (Ft. Jill Scott & Jon Connor)
  13. Satisfiction (Ft. Snoop Dogg, Marsha Ambrosius & King Mez)
  14. Animals (Ft. Anderson Paak)
  15. Medicine Man (Ft. Eminem, Candice Pillay & Anderson Paak)
  16. Talking to My Diary
Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame