Album týždňa: Wilco - Star Wars

Album týždňa: Wilco - Star Wars

Iba nedávno sme mali v rámci sobotného večera v našej dvojhodinovke Exclusive_FM ako hlavnú hviezdu frontmana Jeffa Tweedyho a jeho sólové vystúpenie z nemeckej festivalovej šnúry v tomto roku. Celý záznam z koncertu skúseného muzikanta, ktorý svoje remeslo výborne zvláda už od konca osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia. A doslova o pár hodín neskôr vybuchla na internetoch správa, že jeho domovská formácia Wilco vydáva nový album a všetci fanúšikovia si ho môžu stiahnuť úplne zadarmo z webu wilcoworld.net. Deviaty album inšpiratívneho zoskupenia z Chicaga bol na svete.

Wilco majú s vešaním svojich albumov zadarmo na web svoje skúsenosti. Urobili tak už v roku 2002, keď ich so štvrtým albumom Yankee Hotel Foxtrot vykopli z vydavateľstva. Neskôr z toho bola ich najúspešnejšia nahrávka, kúpilo si ju takmer 700 tisíc fanúšikov. Kto vie, ako sa bude dariť novinke Star Wars, deviatom záreze v bohatej diskografii Wilco – ako CD sa objaví na trhu v polovici augusta, ako vinyl dokonca až na konci novembra. Na obal s krásnou bielou mačičkou s ružami sa ale určite oplatí čakať.

Svojho času sa o nich hovorilo ako o amerických Radiohead. Hudba Wilco sa naozaj veľmi ťažko opisuje, škatuľkuje a zaraďuje do štandardných vzorcov. Vo svojej tvorbe spájajú tie najpoctivejšie, najstabilnejšie rockové základy z americkej histórie, radi sa nechávajú unášať do sveta country, inšpirujú sa tým najlepším jazzom Johna Coltranea a Milesa Davisa – v konečnom dôsledku z toho vychádza nesmierne inšpiratívna hudba, ktorá najmä vďaka gitarovej hre a nezvyčajným aranžmámom zdvíha zo stoličiek aj hudobníkov zo slovenských skupín ako Hviezda či Živé kvety.

Na Star Wars ma veľmi baví atmosféra celej nahrávky. Múdra melanchólia, uvoľnenosť, vyrovnanosť so svetom okolo seba a šarmantný úsmev hudobníkov, ktorí jednoducho vedia a radi to ukážu ľuďom, ktorí majú záujem a vyznajú sa. Možno to bude Tweedyho „lennonovským“ vokálom či harmóniami z najprogresívnejších čias The Beach Boys a The Beatles – tak či onak, tie variácie na hudbu sixtees v podaní muzikantov, ktorí umelecky zreli v deväťdesiatych rokoch, sú vo viacerých momentoch neodolateľné.

Wilco s prehľadom bodujú aj u hudobných žurnalistov. Novinke Star Wars sa darí na všetkých frontoch, v priemere zbiera hodnotenia 8,4 boda z desiatich, veľmi dobré reakcie zaznamenali aj u médií ako The Guardian či domovských Chicago Tribune.
Najpoctivejšia rocková muzika, s citom, inteligentne a inšpiratívne zahratá bude mať jednoducho vždy otvorenú cestu do uší vnímavých poslucháčov a fanúšikov na celom svete.

Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame