Album týždňa: Mac DeMarco - Another One

Album týždňa: Mac DeMarco - Another One

Konceptuálny album o láske, ktorý vyšiel najprv s textami a následne ako kolekcia inštrumentálnych verzií, a ktorého autor za nové verzie svojich piesní sľubuje výhercovi celých 69 centov, to sme tu ešte nemali. K tomu si treba pripočítať fakt, že ide o Kanaďana a Album týždňa je na svete.

Another One síce vychádza až 7. augusta, Mac DeMarco však už dobrú polovicu sprístupnil fanúšikom sám, zvyšok tradične unikol na internet svojimi vlastnými cestami. DeMarco sa však nevzdáva, a namiesto boja s veternými mlynmi pozýva poslucháčov k sebe domov, vo Far Rockaway v New Yorku, na kávu a posedenie pri celom albume, a túto ponuku už využilo asi tridsať zvedavcov. „Ak sa na to pozrieme čisto z racionálneho hľadiska, je to skvelý spôsob, ako ľudí prinútiť, aby si album vypočuli naozaj celý až do konca. No a na to, aby tak prišli učiniť až ku mne domov, musia byť fakt veľkými fanúšikmi. Nehovoriac o tom, že štvrť, kde bývam, je natoľko divná, že si tú kávu fakt zaslúžia,“ uviedol v rozhovore pre Wall Street Journal Mac DeMarco.

Mini-album Another One, nasledovník skvelého Salad Days, má svoju inštrumentálnu dvojičku. A opäť jej vydanie sprevádza čosi zvláštne – Mac DeMarco ju sprístupnil na svojom Bandcampe zdarma, pričom zaujme poznámka, že inštrumentálne verzie vytvoril v dňoch 4. až 8. júla tohto roku a ich hlavným zmyslom je ponúknuť poslucháčom dobrú kulisu k sezóne záhradných opekačiek. My však aktuálne až tak veľmi negrilujeme a ostaneme pri vokálnych verziách. Aj túto pieseň DeMarco už predčasom poskytol poslucháčom ako voľne stiahnuteľnú.

Another One je niečo ako konverzačka na tému zlomeného srdca Maca DeMarca. K rozchodu s dlhoročnou priateľkou naozaj predčasom v jeho prípade došlo, no na rozdiel od Bjork, pre ktorú bol tento fakt taktiež natoľko silný a bolestivý, že sa rozhodla ho jednak medializovať, jednak vyspievať v nových piesňach, DeMarco veľmi často ironizuje, myká plecom, usmieva sa.

Mac DeMarco hudobne nevstúpil na neznáme územie, robí to, čo vie najlepšie – písať krátke svižné piesne, s úsporným, no osobitým zvukom, miestami smútkom medzi riadkami, no veľkým slnkom medzi tónmi, vzdialene pripomínajúce starého Fruscianeto či Magnetic Fields.

Another One je síce len mini-album, ale hudby má viac než 2/3 albumov, ktoré toho roku vyšli.

Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame