Album týždňa: Tame Impala - Currents

Album týždňa: Tame Impala - Currents

Ich debutový album Innerspeaker zaradil magazín Pitchfork medzi sto najlepších albumov dekády, jeho nasledovník Lonerism z roku 2012 bodoval takmer vo všetkých výročných rebríčkoch známych hudobných magazínov. A vyzerá to tak, že podobne sa bude Austrálčanom Tame Impala dariť aj s v poradí treťou štúdiovkou Currents. Ohlasy na ich nový album sú opäť raz skvelé. „Je to album, ktorý sleduje zmenu jedného človeka, ktorý sa stáva niekým iným. Niekým, kým by ste si mysleli, že sa nikdy nestane. Občas si myslíte, že niekoho poznáte, ste pri ňom blízko a sledujete tú zmenu. Už to nie je ten človek ako kedysi. Na albume sa snažíme takémuto človeku vliezť do hlavy a povedať príbeh o tom, prečo to robí, čo si myslí a prečo vníma veci inak, uviedol k novinke Currents mozog kapely Kevin Parker.

O členoch Tame Impala sme v ostatnom období počúvali nielen v súvislosti s ich materskou kapelou, slušne sa im darilo aj s bočným projektom Pond. Možno aj vyťaženosť zvyšku kapely vlastnými aktivitami spôsobila, že nový album Tame Impala spravil ich frontman Kevin Parker opäť takmer sám. Začal už krátko po vydaní nahrávky Lonerism z roku 2012. Nahrával vo svojom domácom štúdiu v Austrálii. Väčšej pozornosti sa tentokrát dočkali syntetizátory než gitary, Kevin Paker by totiž chcel hudbu svojej kapely počúvať aj v kluboch. „Tanečná hudba ma vždy fascinovala, ale vždy som mal pocit, že to je niečo, v čom nie som doma a čo neviem, no teraz sa nebojím robiť to, čo chcem a to, čo ma baví, a vtedy to znie skutočne, uviedol spevák a aj producent albumu Currents Kevin Parker.

„Netuším, kde ten album žánrovo zaradiť, ani neviem, kam ho zaradia naši fanúšikovia, uviedol v jednom z rozhovorov Kevin Parker. Ako dodal pre magazín Rolling Stone, cieľom hudby, ktorú s kapelou Tame Impala robia, je vyvolať vo vás emócie. „Robiť hudbu je pre mňa niečo duchovné. Nie som človek, ktorý by bol nejako duchovne založený, no hudba je pre mňa niečo posvätné. Skúšať nové veci, experimentovať a stavať sa pred nové výzvy. Jedna vec je milovať všetku hudbu, tá druhá je dokázať vytvoriť niečo zmysluplné, čo drží pokope", uviedol spevák pre magazín Rolling Stone. Ani na tretej štúdiovke sa experimentov nebáli, množstvo vokálov dokonca nahrali na prvýkrát.

Hoci nahrávanie novej platne Tame Impala trvalo tri roky, Kevin Parker využil aj nápady, ktoré si nenašli miesto na ich predošlých dvoch albumoch. To bol aj prípad prvého singla Let It Happen. „Mottom tohto albumu bolo dať tým skladbám to, čo si zaslúžia. Pýtal som sa, čo treba, aby rozkvitol? Ak mi ten track povie, čo potrebuje, tak čo mu môžem dať. Neriadil som sa logikou alebo niečím, čo by sa dalo vysvetliť, uviedol Kevin Parker v rozhovore pre magazín Rolling Stone. Možno aj to, že sa frontman kapely v albume dlho vŕtal, spôsobilo, že ešte deň predtým, ako mali album odoslať na zmastrovanie, nemali dokončené dve skladby. „Som bezhraničný optimista. Aj keď sa niečo zdá nemožné, tak ja to nevzdávam,, uviedol Parker pre ABC. Album nakoniec vydali namiesto pôvodne plánovaného mája o necelé dva mesiace neskôr.

V poradí tretí album Tame Impala, ktorý vyšiel len 17. júla, už nebol pre fanúšikov až takým prekvapením, kapela z neho totiž ešte pred vydaním stihla zverejniť štyri single a niekoľko trackov odpremiérovali aj na koncertoch. „Teraz sa konečne cítim v pohode s označením umelec. Ešte pred pár rokmi by som sám seba nenazval umelcom, pretože by som mal pocit, že som arogantný. Prijímať komplimenty, to je to, čo som sa naučil. Teda prijímať ich s mierou, uviedol pre ABC Kevin Parker. Nám zostáva už len konštatovať, že s treťou štúdiovkou sa to austrálčanom Tame Impala opäť podarilo.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame