Album týždňa: La Priest - Inji

Album týždňa: La Priest - Inji

Meno kapely Late Of The Pier sa v roku 2015 po štyroch rokoch od rozpadu skloňuje viac ako často. V máji to bolo v súvislosti s tragickou nehodou ich bubeníka Rossa Dawsona, teraz je ten dôvod pozitívnejší. Ich frontman, spevák Sam Dust dal o sebe vedieť vďaka debutovemu solovému albumu Inji, ktorý vydal pod pseudonymom La Priest. Na albumovej prvotine, ktorú mu zastrešilo vydavateľstvo Domino pracoval dlhých päť rokov, počas ktorých precestoval aj kus sveta. V Grónsku dokonca študoval elektromagnetické frekvencie, čo by raz chcel zúžitkovať aj vo svojej hudbe.

K tvorbe Arthura Russella, Davida Byrnea či Davida Sylviana - niekde k hudbe týchto pánov by sa chcel La Priest so svojím debutom Inji priblížiť. Aj keď to najdôležitejšie pre neho je byť originálnym a podobať sa akurát sám na seba. Strašne ma hnevá, keď vidím, že ľudia sa správajú ako klony. Tá najhoršia stránka ľudí je, že sa snažia na seba podobať. Ja proti tomu bojujem, uviedol Sam Dust aka La Priest pre dyimag.com. Na albume sa La Priest nevyhol popu, ale ani skladbám, na ktorých strávenie budete potrebovať niekoľko vypočútí.

Počas piatich rokoch, keď na albume pracoval, sa Samovi Dustovi, vlastným menom Samuelovi Eastgateovi, podarilo nazbierať stovky nápadov. Niektoré však stratil aj s diktafónmi, na ktoré nahrával. Ako však tvrdí, viacero nápadov sa mu prirodzene aj po pár rokoch vynorilo v hlave. Ako producent sa snažím všetko robiť dôkladne. Ak je niečo hlučné, tak nech je to hlučné poriadne. Ak má byť niečo veľmi jednoduché, ta nech je to jednoduché. Ak sa mi to s nejakou skladbou nedarí, radšej ju nechám odležať aj niekoľko mesiacov. Aj preto sú na albume skoro päťročné skladby,uviedol La Priest.

S projektom La Priest dal Samuel Eastgate o sebe vedieť už v roku 2007, keď vydal prvé EP pod hlavičkou vydavateľstva Phantasy Sound, za ktorým stojí Erol Alkan. Až teraz ale prišiel ten správny čas vydať celý album. Nahrávku Inji si sám produkoval, pomohli však aj Andy Smith aka Lxury či Leon Vynehall. Usaďte sa, počúvajte a popustite uzdu vašej fantázii, pravdepodobne takéto odporúčanie by vám k svojej novej štúdiovke dal samotný La Priest.

S kapelou Late of the Pier vydal Sam Dust len jeden jediný album - Fantasy Black Channel v roku 2008. A je možné, že pri jednom albume zostane aj s projektom La Priest, ako totiž uviedol, najviac ho baví nahrávať debutové albumy. Mladý hudobnik už má po vydaní prvotiny ale aj ďalšie hudobné plány, rád by viac študoval a vo svojej tvorbe by sa chcel uberať k tomu, čo už roky napríklad robí Brian Eno. Na hudbu sa chce pozerať ako na vedu. S albumom Inji je to dobrý začiatok.  


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame