Album týždňa: Hudson Mohawke - Lantern

Album týždňa: Hudson Mohawke - Lantern

Glasgowský producent Hudson Mohawke už toho za desať rokov na scéne postíhal veľa. Vyšlo mu niekoľko EP, stihol založiť bočný projekt TNGHT, spolupracovať s Kanye Westom aj remixovať Bjork. Vydávať jeden album za druhým však nie je pre neho. Na nasledovníka debutu Butter sme čakali takmer šesť rokov. S albumom Lantern sa Hudson Mohawke opäť vrátil do prestížneho vydavateľstva Warp a je pripravený zaujať aj tých, ktorý meno Hudson Mohawke v čase vydania jeho prvotiny ani nepoznali a spoznali ho až vďaka projektu TNGHT či spolupráci so spomínaným Kanye Westom.

Zdržanie novej štúdiovky Hudsona Mohawkea spôsobil nečakaný úspech s projektom TNGHT a aj spolupráce s vokalistami potrebovali svoj čas. Na albume Lantern sa ozývajú Miguel, Jhené Aiko, objav Dja Shadowa Ruckazoid, ale aj slávny Antony Hegarty. Práve vďaka nemu škótsky producent vybočil so zabehaných koľají. „Pripadalo mi to ako skvelý nápad skúsiť niečo nové, robiť aj s niekým, kto nie je z toho môjho rapového či hip hopového sveta. A ukázalo sa, že aj Antony je už unavený z toho, čo robí, tiež potreboval nejakú zmenu. Nebolo to len o tom, že mi nahral vokály. Ja som mu kecal do vokálov, on mi hovoril do hudby, uviedol k spolupráci Hudson Mohawke pre dummymag.com.

Album, ktorý si môžete zapnúť kedykoľvek počas dňa, takto Hudson Mohawke pristupoval k svojej druhej štúdiovke. Na albume vás prevedie celým dňom. Čakajte skladby, ktoré si nájdu svoje miesto v rádiách aj klubové tracky, ktorými producent usadený v Londýne ukazuje, že nezabudol odkiaľ prišiel. A pomedzi to takmer orchestrálne skladby. „Chcel som, aby bol tento album pre mňa výzvou. Nemôžem spraviť desať takých trekoch, ako je Chimes. Prvýkrát je to zábava, ale čo potom? Ak nie ste pripravení bojovať s výzvami, tak na čo to potom robiť, uviedol k nahrávke Lantern samotný Hudson Mohawke.

Tesne pred dosiahnutím 30tky vlastným menom Ross Birchard pochopil, že niekedy je menej viac, a zatiaľ čo v minulosti zvykol prepchávať skladby tisíckami zvukov, na novinke Lantern naopak uberal. „Teraz už len vypĺňajú prázdne miesta, kedysi som ich pchal všade. Objavil som nový prístup. Postupne som odoberal, snažil som sa skladby zjednodušiť, aby pôsobili čo najčistejšie, prezradil samotný producent. Na novinke Lantern sa ozýva aj jeho rodina, presnejšie jedna z jeho mladších sestier, ktorá vám na albume niekoľkokrát pripomenie, že počúvate hudbu, ktorú vytvoril Hudson Mo.

Na druhom štúdiovom albume zúročil dlhoročné skúsenosti, aby vytvoril niečo, s čím bude spokojný predovšetkým on sám. Chcel vytvoriť klasický album, teda aspoň pre neho a pár jeho kamarátov. „Presne k takémuto albumu som smeroval. Nikdy som nechcel patriť do nejakého žánru. Chcel som vytvoriť niečo svoje, uviedol Hudson Mohawke. Počas prác na albume Hudson Mohawke nazbieral aj materiál, ktorý na vydanie ešte len čaká. Práve počas nahrávania jeho vlastnej štúdiovky vznikli nápady na nový album Antonyho Hegartyho a veľmi plodná vraj bola aj spolupráca s vokalistom Ruckazoid.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame