Album týždňa: Andreya Triana – Giants

Album týždňa: Andreya Triana – Giants

 (Counter Records/Ninja Tune, 2015)

V auguste 2010 debutovala albumom Lost Where I Belong, úspech mali tiež single Far Closer aj A Town Called Obsolete, moderné mestské blues so silnou filmovou atmosférou. Ďalší singel Everything You Never Had sa v novembri 2013 dostal do Top 10 najpredávanejších piesní Veľkej Británie. Rešpekt si okrem iného získala silným, nadčasovo zafarbeným hlasom a úprimným prejavom. Evening Standard ju zaradil medzi tisícku najvplyvnejších Londýnčanov. Andreya Triana. 

Na začiatku kariéry Andrey Triany bol Simon Green alias Bonobo. Singel The Keeper z októbra 2009 bol jedným z najsilnejších hudobných momentov roka a bolo jasné, že Bonobo našiel skvelú vokálnu múzu. Keď Andreya o rok neskôr debutovala, bolo jasné už aj to, že ide o hotovú autorku s prejavom rovnako pevným ako zraniteľným.

Áno, ten hlas v krásnej Tea Leaf Dancers od Flying Lotusa patrí tiež Londýnčanke menom Andreya Triana.  Medzičasom Andreya zmenila produkčný tím aj prostredie, v ktorom jej nová hudba vznikala – nahrávať letela do Los Angeles k Mattovi Halesovi, ktorý produkoval aj albumy a piesne hviezd typu Alex Clare, Paloma Faith či Lianne La Havas, a v minulosti sa živil okrem hudby a reklamy aj ako ghostwriter pre Tiesta či Boyzone.

Giants nie je len pop album, hoci tak veľmi často znie. Poctivosť, s akou sa autori venovali aranžovaniu či textom, je akoby z inej doby. Napr. v Keep Running sa nám pred očami rozbieha naoko banálny príbeh otca rodiny, ktorý sa túto snaží z posledných síl uživiť a tak dennodenne vstáva skôr, než sa rozvidní, zatiaľ čo na opačnom konci mesta zlatý chlapec bohatých rodičov, ktorému sa nedostáva pozornosti, tobôž lásky, padá do temnoty. Obaja robia len to, čo môžu, a zároveň to, čo musia. V Everything You Never Had Pt. II pozdravuje Andreya svoju mamu a spomína najmä na najťažšie obdobia dospievania.

Na albume speváčky so silným, emotívnym prejavom by ste márne hľadali priehrštia lovesongov. „Som vo svojich textoch naozaj veľmi úprimná. Snažím sa vlastne maľovať poslucháčovi to, čo cítim, ale spievať mu o láske ma naozaj nepriťahovalo. Spievam o všetkom, čím v živote prechádzam alebo si všimnem. Práca s Mattom Halesom bola úžasnou skúsenosťou. Prichádzala som k nemu do štúdia v LA s úplne otvorenou mysľou a chuťou spraviť čosi unikátne, svojské a vyšiel nám z toho nový album Gaints,“ hovorí o svojej novinke Andreya Triana.  Na albume sa striedajú temnejšie čísla so svižnými a veselými a napríklad Lullaby je napriek názvu úletom Andrey smerom k jej najobľúbenejšiemu albumu minulosti – The Miseducation of Laurin Hill.

Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame