Album týždňa: Young Fathers - White Men Are Black Men Too

Album týždňa: Young Fathers - White Men Are Black Men Too

Je to len rok a pár mesiacov, čo trojica Young Fathers vydala vydarený debut Dead, za ktorý ich v októbri minulého roka ocenili prestížnou britskou cenou Mercury. Kapela dokázala priam nemožné, po krátkom čase dokázali spraviť ďalší skvelý album a všetkých nás definitívne utvrdili v tom, že svojou hudbou vytvárajú nový, ich vlastný žáner. Album, ktorý sami nazývajú popovou nahrávkou, je šmrncnutý aj štýlmi ako grime, rock, experimentálny hip hop či world music. Aj keď Young Fathers na novom albume pôsobia prístupnejšie ako kedykoľvek predtým, ich hudba nie je plytká a už samotný názov albumu White Men Are Black Men Too provokuje. Kapela ho však vníma pozitívne a celému svetu chcú pripomenúť, že všetci sme len ľudia a žijeme na jednom mieste.

Young Fathers sa na minuloročnom udeľovaní ceny Mercury postarali o prekvapenie. Že vyhrajú práve nenápadní Škóti, totiž tipoval málokto, veď konkurenciou im boli ospevovaná FKA Twigs či uznávaný Damon Albarn. Kapelu to však nedostalo pod zbytočné tlaky a druhý album si spravili podľa seba. S jeho nahrávaním začali v minulom roku. Skladby vznikali v Melbourne, Londýne či Edinburghu, veľkú časť nahrali aj v Berlíne. „V Berlíne sme už predtým strávili nejaký čas a máme to tam radi. Bola to pre nás hlavne šanca vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a postaviť sa pred novú výzvu. Predtým sme nahrávali v domácom prostredí a teraz sme chceli skúsiť niečo nové, nebáť sa neznámeho. Navyše sme nahrávali na mieste, kde pracovalo veľa našich obľúbených umelcov ako Lou Reed a podobne. Jednoducho sme potrebovali zmenu a keďže sme Berlín trochu poznali, šli sme do toho a dopadlo to dobre, uviedli Young Fathers pre Rádio_FM.

V poradí druhej štúdiovke Young Fathers nepotrebuje veľa šancí, aby vás dostala, album je taký chytľavý, že vás dostane už na prvé vypočutie. Spraviť album, ktorý bude mať blízko k popu, tak to bol aj zámer kapely. Samozrejme, náš nový album je ten najlepší, aký sme spravili, lebo presne tak by to malo byť. Je to také spojenie inštinktu z Tape Two s dušou albumu Dead. Je to niečo ako zmes týchto dvoch nahrávok. Je to taká naša vlastná interpretácia popu, naša vlastná predstava toho, aký by mal byť súčasný pop. Je to spojenie silných slov a textov s prepracovanými chytľavými melódiami. Chceme ním ukazať, že sme v podstate popová kapela. Ten album je aj pre nás niečím celkom novým, niečím, čo sme ešte neskúšali, uviedli Young Fathers v rozhovore pre Rádio_FM.

Už pri nahrávaní prvého albumu Dead sa Young Fathers riadili zásadou, že ak sa im s niektorou skladbou nedarí a trávia naď ňou až príliš veľa času, tak je lepšie nechať ju tak a radšej sústrediť energiu na niečo iné. Možno aj pre rýchly spôsob nahrávania sa im podarilo vydať druhý album len niečo viac ako rok po debute. Vždy nahrávame rýchlo. Snažíme sa, aby naša hudba znela surovo, aby to všetko vychádzalo priamo z nás. Chceme, aby to ľudia počuli. Tak sa robí úprimná hudba. Jednoducho chceme, aby sa k ľuďom dostalo presne to, čo chceme povedať. Hlavne, ak sú vaše názory iné ako tie, ktoré má väčšina ľudí,uviedli Young Father pre noisey.vice.com.

Young Fathers sa netaja tým, že s novou štúdiovkou majú veľké ambície a zatiaľ im to vychádza. Na nasledovníka debutu Dead z minulého roku zbierajú prevažne pozitívne ohlasy. Aj oni sami sú spokojní. Nikdy by sme do sveta nevypustili niečo, o čom nie sme presvedčení, že to je skvelé. Jednoducho kvalita nepustí. Aj pri tomto novom albume sme si istí, že sme spravili silné skladby a nepochybujeme o nich, takže aj preto nemusíme riešiť očakávania ľudí. Viac ako očakávania iných riešime tie naše vlastné - my sami potrebujeme cítiť, že ideme vpred a že si pred seba kladieme výzvy. Je to taký príjemný stres, ktorý si sami spôsobujeme. Jednoducho ja viem, že musím spraviť niečo dobré, aby boli spokojní chalani z kapely a oni to majú rovnako, je to kolektívne dielo. Ten pocit, že nechceme sklamať jeden druhého, je pre nás podstatnejší ako to, či druhým albumom nesklameme iných. Nad takými vecami nepremýšľame,uviedol pre Rádio_FM Alloysious.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame