Album týždňa: Higher Power – 27 Miles Underwater

Album týždňa: Higher Power – 27 Miles Underwater

Nový rok, rok 2020 sa veľmi dobre rozbehol aj pre fanúšikov najrôznejších, tvrdších i mäkších, gitarových žánrov. Veľkú radosť nám urobil so svojou sólovkou Kirk Windstein z legendárnych Crowbar, vyšiel skvelý nový album od brazílskej Sepultury, aj akustická nahrávka od bájnych Stone Temple Pilots. Je toho veľa, je z čoho vyberať, nehovoriac o koncertoch, ktoré sa na nás valia zo všetkých strán – aká skvelá doba na to, aby ste boli fanúšikom dobrej hudby.

V nasledujúcich siedmich dňoch sa budeme venovať jednej z takýchto silných nahrávok. Majú ju na svedomí mladí muži z britského Leedsu, hovoria si Higher Power a ich melodický hardcore/punk rozhodne stojí za dôkladnejšiu analýzu.

Všimol som si to už minulý rok v bratislavskej Fuge na koncerte vynikajúcich Američanov Turnstile, ku ktorým majú Higher Power určite veľmi blízko. Maskulinita, chlapáckosť, hrubé hlasy a silné pózy nemusia byť všetko, čo si odnesiete z tohto druhu hudby. Hardcore/punk môže byť aj o pozitívnej energii bez agresivity, o objatiach s fanúšikmi priamo na pódiu, o silných melódiách a nefalšovanej mierumilovnej radosti zo života. Subtílni mladíci Higher Power sú toho jasným dôkazom.

V hudbe Higher Power nájdete atmosféru a fragmenty veličín ako Jane´s Addiction, Bad Brains či Deftones; nikdy však nemáte pocit, že by to bolo cielené a vedomé. Ako hovorí aj samotný frontman Jimmy Wizzard, pri skladaní je to v prípade Higher Power o absolútnej slobode a skúšaní, kam ich až dokáže zaviesť jeden silný melodický nápad.

Novinka 27 Miles Underwater je najmä o takých nápadoch a pesničkách, ktoré vás úplne strhnúť a viete si živo predstaviť, ako výborne fungujú na koncertoch.

Hoci názov 27 míľ pod vodou evokuje, že Higher Power sú vášniví cestovatelia či potápači, ich 27 Miles Underwater má samozrejme úplne iný, veľmi osobný význam. Ako Jimmy Wizard spieva v skladbe Seamless – aj 27 míľ pod vodou stále horím; celé je to o tom, že aj v najkritickejších chvíľach v sebe máme množstvo sily a kreativity a naopak, keď sa nám darí a sme na pomyslenom vrchole, môžeme cítiť prázdnotu a umeleckú vyčerpanosť. Ako to už s kvalitnými hardcore/punkovými kapelami chodí, aj Higher Power prinášajú množstvo pozitívnej energie a životnej motivácie.

Som veľmi zvedavý, s čím prídu v tomto roku americkí Turnstile, ktorí sú s Higher Power žánrovo naozaj veľmi spriaznení. Už v tejto chvíli je jasné, že latka je s albumom 27 Miles Underwater veľmi vysoko a v konečných rebríčkoch o jedenásť mesiacoch bude žať jeden úspech za druhým, nielen u punkáčov a hardcorákov. A samozrejme, najdôležitejšie je vidieť a zažiť jeden z koncertov Higher Power. Najbližšiu šancu máme už 17. februára vo Viedni. Určite veľmi odporúčam.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame