Kultový album_FM: Primal Scream – XTRMNTR

Kultový album_FM: Primal Scream – XTRMNTR

Primal Scream za svoju dlhoročnú kariéru vyskúšali niekoľko zvukových odbočiek. Na albume XTRMNTR opustili bezstarostnú tanečnú hudbu aj psychedelický rock, a vybrali sa cestou ostrého protestu proti vládam, a nadnárodným korporáciám. Aj hudobne je to naštvaný a nekompromisný album.

Kultový album: Primal Scream – XTRMNTR Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


XTRMNTR je hlučný skreslený rock n´roll aj elektronické výboje na spôsob Chemical Brothers. Disco punk, kraut rock aj ťažké psychedelické stavy. Kombinácie tvrdých gitár a elektronických beatov boli vtedy sezónna móda, XTRMNTR však produkoval majster Kevin Shields z My Bloody Valentine. Album tak zvukovo nezostarol a dá sa počúvať aj po dvadsiatich rokoch.

XTRMNTR je agresívny, provokatívny protest. České rádio Wave malo za hranie piesne Swastika Eyes v roku 2008 veľké problémy, a pritom sa jednalo len o omyl pri výklade piesne.  Je to pieseň proti tyranským, utláčajúcim režimom a bezcharakterným korporáciám, ktoré prinášajú vojnu. Volajú ju preto aj War Pigs.


XTRMNTR je považovaný za druhý najlepší album Primal Scream, po slávnej Screamadelice. Získal titul Album Roka od NME a pre mnohých fanúšikov je to posledná dobrá doska od Primal Scream.

XTRMNTR vyšiel ako posledný release v slávnom britskom nezávislom vydavateľstve Creation records v januári 2000. Vydavateľstvo Creation vzápätí na to zaniklo.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame