Album týždňa: Les Amazones d´Afrique – Amazones Power

Album týždňa: Les Amazones d´Afrique – Amazones Power

V predposledný januárový piatok vyšiel v poradí druhý album skupiny Les Amazones d´Afrique, ktorý dostal názov Amazones Power. Nahrala ho skupina štúdiových hudobníkov pod vedením Liama Farrella alias Doctora L v máji 2019 v štúdiách v Dakare, postprodukcia sa robila v Paríži a o vokály sa postaralo viac ako 20 speváčok a spevákov z Mali, Senegalu, Kamerunu, Guiney, Beninu, Burkina Faso, Konžskej demokratickej republiky, ale aj z Alžírska, Kolumbie, Francúzskej Guayany a Španielska. Táto moderne a príťažlivo znejúca zmes tradičnej západoafrickej hudby, hip-hopu, soulu, r´n´b, elektroniky, dubu a feministických manifestov má naozaj buditeľský potenciál. Už na prvom albume zneli skladby upozorňujúce na nerovnoprávne postavenie mužov a žien v súčasnej Afrike, a na novej nahrávke ich je takisto dosť.

Tento projekt vznikol na konci roku 2014, keď sa stretlo niekoľko slávnych západoafrických speváčok, dali spolu reč a zistili, že majú veľa spoločných tém a skúseností, aj keď pochádzajú z rôznych krajín a hovoria rôznymi jazykmi. Výsledkom bolo nahratie prvého albumu Republique Amazone z roku 2017, na ktorom hosťovali také slávne mená ako Angélique Kidjo (aktuálna držiteľka Grammy v žánri world music), Mariam Doumbia (členka dua Amadou & Mariam), Oumou Sangaré, Kandia Kouyaté či Nneka. Tieto dámy medzičasom riešia nové hudobné projekty a štafetu v tíme Amazoniek od nich prevzali ďalšie kolegyne. Oporami nového albumu Amazones Power sú Mamani Keita a Rokia Koné z Mali, Niariu z Guiney, Kandy Guira z Burkina Faso, či Fafa Ruffino z Beninu. Väčšina z nich predstavuje mladú generáciu umelkýň zo západnej Afriky, ktoré majú svoju kariéru ešte pred sebou a účasť v takomto all-stars bande je pre dobrou príležitosťou ako sa niečo naučiť a zviditeľniť sa.

Album Amazones Power je plný politickej a spoločenskej angažovanosti, ale nestráca popri tom svoje hudobné kvality. Montovať politiku do muziky je stará africká tradícia, ktorá sa ťahá od griotov a Felu Kutiho až k súčasným hip-hopovým hviezdam. Okrem novín, rozhlasu, televízie, či internetových sociálnych sietí je pre veľa Afričanov ešte stále dôležitý človek, ktorý im osobne doručí nejaké posolstvo alebo názor na problém, najlepšie tak, že ho zarecituje alebo zaspieva. A práve toho sa chytili aj členky voľného zoskupenia afrických hudobných Amazoniek, ktoré chcú prostredníctvom svojich piesní presvedčiť poslucháčov o tom, že už ani v Afrike nechcú byť ženy iba mlčiacou a trpiacou časťou spoločnosti. „Ženy už nie sú také ako kedysi“, spieva mladá speváčka Kandy Guira v pesničke s názvom Sisters, v ktorej vyzýva Afričanky, aby si navzájom pomáhali dosiahnuť rovnocenné postavenie v spoločnosti.

Jednou z dôležitých ľudsko-právnych tém, ktoré Les Amazones d´Afrique riešia vo svojich posolstvách šíreným hudbou, je aj tzv. ženská obriezka, hoci presnejší by bol názov mrzačenie rodidiel. Táto z pohľadu dnešnej medicíny nezmyselná a zdravie ohrozujúca „tradícia“ sa dodržiava v takmer 30 krajinách Afriky a v niektorých regiónoch sa týka viac ako 90% ženskej populácie, čo znamená desiatky miliónov postihnutých žien a dievčat. Hoci osveta sa šíri rôznymi spôsobmi, je ťažké presvedčiť niektoré komunity, aby s touto praktikou, ktorá je medzinárodnými organizáciami zakázaná, prestali. Speváčky z Les Amazones d´Afrique preto vyzývajú africké ženy, nech ďalej upozorňujú vo svojom okolí na tento problém. Speváčka Mamani Keita v piesni Love tvrdí, že deň, keď rodičia privedú svoju neplnoletú dcéru na takýto iniciačný obrad, by nemal byť rodinnou oslavou, ale skôr smútočným dňom.

Na ďalší problém upozorňuje Rokia Koné, „ruža z Bamaka“, v pesničke Queens. Tá je o zlých skúsenostiach mladých Afričaniek, ktoré sa v manželstve často stávajú terčom posmechu, ponižovania a šikanovania, či už od svojich manželov alebo ich príbuzných. Vážnym emancipačným témam sa venujú aj pesničky Rebels (spieva Nacera Ouali Mesbah z Alžírska) a Fights (spieva Fafa Ruffino). Výnimkou je skladba Dogon, kde okrem Mamani Keita spieva hlavný vokál Amadou Dembélé a ospevuje sa v nej bohatstvo kultúr v tejto časti Afriky. Tá okrem rôznych etnických konfliktov zažila aj časy mierumilovnej spolupráce a vzájomného obohacovania. To platí aj o spolužití Dogonov, ktorých je dnes približne poldruha milióna a používateľov jazyka Fulani, ktorých je okolo 150 miliónov. Pieseň je o tom, že tradície a moderná doba môžu vedľa seba pokojne spolunažívať, stačí iba mať dobrú vôľu.

Hoci autorom väčšiny skladieb a ich aranžérom je francúzsko-írsky hudobník a producent Liam Farrell, zvyšok kapely tvoria africkí hudobníci, ktorí rovnako dobre zvládajú tradičné nástroje ako súčasné elektrické a elektronické. Samotný Doctor L začínal ako bubeník francúzskej skupiny Le Rita Mitsouko, neskôr hral s Tonym Allenom a produkoval aj niekoľko súčasných kapiel z Konžskej demokratickej republiky, ako sú Bongwana Star alebo Bantou Mentale. Vzorovou ukážkou jeho práce je skladba Dreams, inšpirovaná ľudovou piesňou v jazyku Bambara. Liam Farrell a speváčka a textárka Rokia Koné jej dali nový, moderný zvukový kabát, ktorý je svojimi výrazovými prostriedkami súčasnému poslucháčovi bližší ako tradične vyšívaná africká košeľa.

Na albume Amazone Power sa striedajú vokalistky z rôznych generácií a rôznych krajín, a počuť na ňom veľa rôznych afrických jazykov, niekedy dokonca aj v rámci jednej pesničky. Výnimkou je skladba Smile, ktorá sa začína po anglicky a po francúzsky. Autorka textu, mladá speváčka Niariu, chcela dosiahnuť, aby jej posolstvo bolo čo najzrozumiteľnejšie nielen medzi Afričankami, ale aby mu rozumeli aj ženy z iných kontinentov, ktoré chcú naplno žiť v 21. storočí a nerady by prišli o svoju budúcnosť. Počúvajte aj vy spolu s Africkými amazonkami, po čom ženy túžia, a pomôžte im dosiahnuť to. Tam, kde nie je Istanbulský dohovor, stačí na začiatok aj úprimný rozhovor!


Pripravil: Potkan_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame