Album týždňa: Kaytranada – Bubba

Album týždňa: Kaytranada – Bubba

Hudobný rok sa uzatvára ešte v novembri, decembrové albumy sú viacmenej raritou, preto je trochu zvláštne, že si to tesne pred koncom roka ešte rozdali dve veľké mená v rapovej hre a počas jedného týždňa vydali svoje novinky Stormzy a Kaytranada. Kým Stormzyho chvastúnsky flow a predvídateľné loopy oslovia skôr menej náročného poslucháča, Kaytranada, ktorý je ako producent a DJ zameraný skôr na hudobnú než verbálnu reflexiu, je ambicióznejší a efemácky hudobný rok svojou albumovou novinkou uzavrie.

Kaytranada, pôvodom z Haiti, vyrastajúci a aktuálne žijúci v kanadskom Montreale, debutoval pred necelými štyrmi rokmi a za platňu 99,9% si hneď odniesol prestížnu Polaris Music Prize. Jeho 17-piesňová novinka posilňuje jeho výnimočný status, do istej miery aj vďaka množstvu hostí, spomeňme Pharrella, Charlotte Day Wilson, Tinashe či Estelle, ale sympatickým faktom ostáva, že ak je z nahrávok niekto napriek hosťujúcim hviezdam čitateľný predovšetkým, tak je to práve Kaytranada a jeho rukopis.

Louis Celestin alias Kaytranada si spravil meno predovšetkým ako šikovný hospodár na medzižánrovom, zriedko oranom poli, poskakujúc medzi house music, soulom a rapom s presahmi k ďalším žánrom, a ak niekto skutočne bez hanby mohol používať aj termín „alternatívne r´n´b“, tak práve on.

Samotný Kaytranada by možno ani nesúhlasil, že by mal zdieľať spoločné žánrové územie so Stormzym, ktorého sme v súvislosti s hudobným záverom roka, tiež spomenuli. „Chcem robiť veci premyslene, a to chce čas. Nemôžem veci urýchliť, bolo by to nepoctivé. Moja elektronika musí mať dušu, a to chce čas,“ napísal predčasom svojim netrpezlivým fanúšikom na twittri. Trvalo to napokon tri roky a album vyšiel marketingovo nie najvýhodnejšie v decembri. Zrejme to bude naozaj o tej hudbe predovšetkým a až potom o „best of“ anketách.

Toto je posledný výraznejší album, ktorý stihol v roku 2019 vyjsť. V našom vysielaní si cez sviatky hudobné udalosti a albumy zrekapitulujeme formou fíčrov, nájdete ich aj na webe.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame