Čo o nás hovorí dnešná hudba?

Čo o nás hovorí dnešná hudba?

Čo o nás hovorí dnešná hudba? Je podivnejšia, smutnejšia a angažovanejšia, než bola kedysi? Alebo je čoraz jednoduchšia, predvídateľnejšia a menej melodická? Vypočujte si zamyslenia Petra Dolníka.

Je populárna hudba čoraz podivnejšia?

Je populárna hudba čoraz podivnejšia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čo je to podivná hudba? Sú to stále Animal Collective, Cocorosie, Die Antwoord či Aphex Twin? Alebo sa naša tolerancia neustále zvyšuje, lebo sme už videli a počuli všetko? Sme preto otvorenejší novým zvukom a podivnej hudbe?

Kde vzniká podivná hudba? Na okrajoch žánrov, tam, kde sa žánre stretávajú a miešajú. Nielen experimentálna, ale aj tanečná hudba prináša nové zvuky, z ktorých sa mnohé prispôsobujú a dostávajú do populárnej hudby. To je prirdzený proces. Niekedy tak vznikajú zábavné anomálie ako Sophie a Charlie XCX.

Divné zvuky dneška môžu byť mainstreamom zajtrajška. Nie nadarmo odkazujú skúsenejší: Robte divnú hudbu! Je to najlepšia rada pre tých, čo sa chcú odlíšiť. S podivnosťou sa však neoplatí kalkulovať,  lebo nie každý sa stane budúcou klasikou. Ale hudobná história si častokrát najviac pamätá práve tú hudbu, ktorá vyčnievala a spočiatku nebola prijatá s pochopením väčšiny.

Je populárna hudba čoraz smutnejšia?

Je populárna hudba čoraz smutnejšia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Deliť hudbu na smutnú a veselú je v poriadku. Nezdá sa vám ale, že je tej smutnej hudby akosi viac? Jedno pravidlo hovorí, že čím lepšie sa máme, tým viac dostáva priestor smutná hudba. A na druhej strane, čím je doba horšia, tým viac nás kŕmia bezdôvodne veselými piesňami.

Dnešný svet nie je príjemné miesto, o čom sa posledné tri roky presviedčame aj v hudbe.
Melanchólia, ten ušľachtilý smútok, sa nosí. Jednoduché piesne o láske dnes nikoho nezaujímajú. Posledné roky sa spoločnosť otvára a diskutuje o témach, ktoré boli doteraz tabu, ako napríklad coming outy či obťažovanie. Komunikovať emócie je dôležité – je to prevencia pred depresiami a samovraždami. Preto je len dobre, že sa robí viac tej smutnej hudby.

Zdá sa ale, že smutná hudba viac pritiahne k hlbšiemu počúvaniu. Bezdôvodná hudobná radosť akoby neposkytovala takú hĺbku a silné emócie. Často nás práve smutná a depresívna hudba dokáže najviac upokojiť.

Je populárna hudba čoraz angažovanejšia?

Je populárna hudba čoraz angažovanejšia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tento svet nie je príjemné miesto na život, dozvedáme sa od umelcov. Tí bijú na poplach už niekoľko rokov. Mnohí mladí ľudia cítia, že zdedili svet, v ktorom musia pykať za to, čo spravili ich rodičia. Ale ako rebelovať? Ako byť angažovaný a podvratný, keď je nepriateľ veľmi nejasný? Proti čomu a ako protestuje dnešná hudba?

Klasické protestsongy sa dnes už nenosia. Ani protestné žánre ako folk, rap a punk dnes nemajú takú silu ako kedysi. Reklama a hudobný priemysel si ich prispôsobili, a len máloktorý hudobný protest pôsobí autenticky. Internet prepojil, ale zároveň rozmazal a spriemeroval všetky dôležité subkultúry.

Elektronická tanečná hudba si od svojho vzniku udržiava rovnostársky status. Je otvorená menšinám ako žiadna iná. Aká bude nová protestná hudba? Tá, ktorá hovorí o klimatickej kríze? Treba byť naštvaný ako Idles, Death Grips či Kate Tempest? Zdá sa vám to málo? To aby sa už vrátili veteráni Rage Against the Machine a ukázali všetkým, ako sa protestuje!

Je populárna hudba čoraz jednoduchšia, predvídateľnejšia a menej melodická?

Je populárna hudba čoraz jednoduchšia, predvídateľnejšia a menej melodická Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jednoduchá odpoveď sa ponúka sama. Samozrejme, že áno – dokonca aj kvalitné výskumy to potvrdzujú! Čo je však za tým? Populárna hudba je postavená na jednoduchosti a opakovaní. Chytľavá tak nemusí vždy znamenať hlúpa, môže byť aj geniálna. Hovoríme o ubúdaní tónov, akordov a stále jednoduchších motívoch.

Je hudba hlučná, aby vynikla nad ostatnými? Tým, ako rastie množstvo hudby, je stále ťažšie presadiť sa v konkurencii. Tento tlak vplýva aj na to, aká hudba sa robí. Zjednodušuje sa, priemeruje sa, dôraz sa kladie na to, aby si okamžite získala vašu pozornosť. Všetko sa skracuje, pretože sa nevieme toľko sústrediť a vychutnať si počúvanie hudby bez ďalších vplyvov. 

Dá sa tomu vyhnúť? Je to stále ťažšie – hudba totiž najrýchlejšie reaguje na to, čo sa deje okolo a zároveň dokáže predvídať, čo môže prísť. Na druhej strane, to nám dáva nádej, že si opäť nájde cestu zo slepej uličky sama a príde s niečím novým. Doteraz to tak vždy bolo. V každej dobe sa robila výborná hudba, ale aj tá slabšia. A bude to tak aj v budúcnosti.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame