Kultový album_FM: The Clash – London Calling

Kultový album_FM: The Clash – London Calling

Pred štyridsiatimi rokmi, 14. decembra 1979 vyšiel tretí album The Clash – London Calling.

Kultový album The Clash - London Calling Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


London Calling ukázal, že punk nemusí byť stále tá istá, trojakordová hudba na dve minúty. The Clash sa tu inšpirovali v histórii rock n´rollu, pridali rockabilly, reggae a ska, a experiment sa im podaril. Pre unavenú rockovú hudbu to bol nový impulz: nikto v roku 79 neznel ako The Clash!


Na London Calling počuť klavír, dychy aj invenčnú hru na bicie. Vďaka tomu znie album ľahko a uvoľnene, no zároveň uchováva energiu kapely a nevypredáva nič z punkových ideálov. London Calling je kolekcia skvelých piesní s dobrým zvukom, a ešte aj na ploche dvojalbumu.

Na London Calling sa stretáva hnev aj humor, je to album o Londýne a o jeho postavičkách. Clash do toho vkladajú sociálny komentár, spoločenskú kritiku, politiku aj odkazy mladým ľuďom. Je tu všetko to, proti čomu punk protestuje: nezamestnanosť, rasové konflikty, či to ako prijať zodpovednosť za dospelosť.

Vstup do novej dekády nemohol byť pre hudbu lepší. O Clash sa potom hovorilo, že to je jediná kapela, na ktorej záleží – kvôli ich postojom a samozrejme hudbe. London Calling je podľa mnohých jeden z najlepších albumov všetkých čias.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame