Album týždňa: Blue Lab Beats – Voyage

Album týždňa: Blue Lab Beats – Voyage

V októbri už vyšlo viacero vydarených hip-hopových projektov, ktoré stojí za to spomenúť. Či už to bol český MC Gey, britský rapper Ocean Wisdom alebo Američania Danny Brown a Clipping – všetkým sa podarilo doručiť vlastný zvuk a originalitu. Albumom týždňa_FM sa však stáva nahrávka od skupiny, ktorú ste si v nedeľu mohli vychutnať aj koncertne vďaka nášmu programu Exclusive_FM – Blue Lab Beats.

Blue Lab Beats je duo z Londýna, ktorému sa darí používať jazz experimentálnym spôsobom. Mieša ho nielen s funkom, soulom či hip-hopom, ale aj s najmodernejšou elektronikou. Dáva si pri tom pozor, aby sa výsledok ľahko prijímal, dobre počúval. Zafungovalo to napríklad aj na hudobníka Jamieho Culluma, ktorý Blue Lab Beats hráva aj vo svojej večernej jazzovej show na BBC Radio 2.

Blue Lab Beats tvoria dvadsiatnici Namali a.k.a. NK-OK a David a.k.a. Mr. DM. Stretli sa ako teenageri v londýnskom komunitnom centre, venujúcom sa rôznym druhom umenia. Už o dva roky neskôr vydali spoločné EP Blue Skies, ktorým zaútočili na jazzové rebríčky nielen v Británii, ale aj Európe či Ázii. Minulý rok vydali debutovú dlhohrajku Xover, ktorá sa dostala na 1. priečku britského jazzového rebríčka a bodovala aj v ďalších 26 krajinách. Prišli aj ponuky na oficiálne remixovanie Rag'n'Bone Mana, predskakovanie Thundercatovi alebo vystupovanie na Glastonbury. Tento rok v júni vydali EP Vibe Central a teraz, len štyri mesiace potom, sa hlásia s celým albumom Voyage.

Podobne ako debut Xover, aj druhý štúdiový album Blue Lab Beats ponúka skladby idúce pod kožu. Ak nepočítame Intro, v ktorom sa toho až tak veľa neudeje, hneď prvá skladba, inštrumentálna „Hi There“, známa aj z júnového EP, má vibe, ktorému sa neubránite aspoň pokyvkávaním hlavou. Výrazná je aj „Next (Wake Up)“, na ktorej hviezdi Sampa The Great – nová rapperka Ninja Tune, ktorej septembrový debutový album má miesto aj v dennom vysielaní Rádia_FM. Alebo hneď ďalšia, „Galacto Inferno“, ktorej nevadí ani autotune, niečo na štýl Daft Punk. A napokon, nemôžeme zabudnúť na nu-soulovú „On and On“, ktorá má asi najväčší hitový potenciál zo všetkých čísel na albume.

Blue Lab Beats hovoria, že ich Voyage trvala osemnásť mesiacov, počas ktorých sa snažili svoj zvuk ešte viac zdokonaliť, ešte viac s ním experimentovať. Pridali viac starých syntetizárov, naučili sa lepšie narábať s rôznymi hudobnými nástrojmi a veria, že narástli aj ich producentské schopnosti. Voyage (teda cestu) opisujú ako objavnú expedíciu zvukovým spektrom. A veru, taká aj je. Ak ju budete počúvať, dajte si ju nahlas. Znie naozaj pekne. A ako sľubuje Intro, mohla by spojiť vašu myseľ, telo aj dušu.


Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame