Superorganism pre Rádio_FM: Všetkých nás fascinuje internet

Superorganism pre Rádio_FM: Všetkých nás fascinuje internet

Dážď a búrky sa festivalu Grape nevyhli ani tento rok. Práve kvôli nevhodným meteorologickým podmienkam nebolo možné s osem-člennou kapelou Superorganism nahrať rozhovor priamo na piešťanskom letisku, no ich koncert napokon počasie neohrozilo, čomu sa mnohí, aj noví, fanúšikovia tešia dodnes. Harry, gitarista kapely, našťastie poskytol Rádiu_FM exkluzívny rozhovor dodatočne.

Prezradil v ňom, ako členovia kapely trávia svoj voľný čas, akej téme sa venuje ich rovnomenný debutový album (Domino Recording Co.) aj to, ako sa ich tvorba ocitla v seriáli Legion.

Do akého hudobného žánru by si sám zaradil tvorbu Superorganism?

Superorganism - žáner Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Je pre mňa naozaj ťažké zhrnúť, kam žánrovo patríme. Všetci máme široký hudobný záber a máme radi rôznu hudbu – často si vypočujeme napríklad Beach Boys, album Magical Mystery Tour od Beatles, ale aj Kanye Westa a moderný pop. Snažíme sa tak vybrať to najlepšie z každého druhu hudby, ktorú počúvame, z čoho napokon vzniknú hip-hopovo znejúce beaty, moderné popové refrény, ako aj psychedelické zvuky 60. rokov. Z tejto zmesi sa tak stáva jeden podivný celok menom Superorganism.

Superorganism je skupina ôsmich ľudí z piatich krajín. V Londýne žijete v jednom dome, ktorý ste raz dokonca nazvali „produkčným popovým domom“. Ako tam trávite svoj voľný čas, máte nejaké spoločné hobby?

Superorganism - hobby Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Akokoľvek nudne to môže znieť, naším spoločným hobby je vo všeobecnosti umenie. V kapele máme radi napríklad futbal, niektorí z nás obľubujú videohry, no všetkých nás spája hudba, filmy a umenie ako také. Samozrejme tiež máme rôzne osobnosti – všetci sme veľmi excentrickí, no každý trochu iným spôsobom. Myslím si, že táto rozdielnosť skupine prosperuje a je skvelé, že každý z nás má malé aktivity, ktorým sa môže venovať mimo hudby.

Keďže je vás v kapele tak veľa, ako dlho vám trvá vytvoriť jednu skladbu?

Superorganism - pesničky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Veľmi sa to líši. Niektoré skladby, napríklad Something For Your M.I.N.D., sme zložili extrémne rýchlo. Bola to prvá pesnička, ktorú sme vymysleli spoločne – demo bolo na svete asi 1-2 mesiace, potom doň Orono nahrala vokály, zmixovalo sa a nahrávka tak uzrela svetlo sveta veľmi rýchlo. Iné skladby zas naopak vznikali dlhšie. Napríklad myšlienka zložiť Everybody Wants To Be Famous mi napadla už v roku 2014, no nevedel som prísť na to, ako jednoduchý nápad pretvoriť na finálnu skladbu. Po pár rokoch som sa k tomu vrátil už aj s kapelou, kde každý prišiel s iným nápadom, a tak pesnička získala svoj konečný tvar. Proces pretvorenia konceptu na nahrávku tak trval 4 roky. Niekedy je tento proces veľmi rýchly a jednoduchý, inokedy zas trvá dlhšie – všetko to záleží od toho, aké sú vaše schopnosti. Niekedy jednoducho technicky neviete, čo s konkrétnym nápadom urobiť, no po pár rokoch, keď už máte viac skúseností, viete, ako s ním naložiť. Inokedy, ako som už vravel, to ide hneď a pesnička je na svete po pár mesiacoch.

O čom je váš debutový album Superorganism?

Superorganism - album Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vždy som ho považoval za opis jedného dňa, 24-och hodín, zo života Superorganism. Ráno sa prebúdzate počas pípania budíka z prvej skladby Its All Good a ukončujete ho počutím toho istého budíka vo „večernej“ pesničke Night Time. Hlavnou témou albumu je prepojenosť, ktorá nás všetkých v kapele veľmi zaujíma a fascinuje. Internet totiž ovplyvňuje každého. Vďaka nemu a sociálnym sieťam sa život mení omnoho rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, čo je zároveň pozitívne aj negatívne. Núti nás to premýšľať nad tým, či nás to ako živočíšny druh viac spája alebo naopak vzďaľuje. Napríklad skladbou The Prawn Song vyjadrujeme, ako sa na ľudskú spoločnosť pozerajú krevety v oceáne. Celkovo sa tak na albume venujeme téme prepojenosti ako takej, ale aj v súvislosti so životným prostredím.

Vaša skladba Something For Your M.I.N.D. sa nachádza na trackliste prvej epizódy tretej série seriálu Legion, v ktorom okrem iných zazneli aj The Rolling Stones, Radiohead či Tame Impala. Ako vznikla táto spolupráca?

Superorganism - Legion Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tvorca seriálu Noah Hawley, ktorého všetci zbožňujeme aj vďaka seriálu Fargo, nás oslovil počas nášho koncertu v meste Austin v Texase. Prišiel za nami aj so svojou manželkou, predstavil sa, po koncerte sa s nami chvíľu rozprával a hneď sme si sadli. Priblížil nám svoje predstavy a nápady o spolupráci, kam skladba Something For Your M.I.N.D. výborne zapadla. Potom nás teda pozval do Los Angeles, kde sme nahrali jej upravenú verziu. Rozumeli sme si aj s režisérom epizódy, ktorý pracoval na mnohých snímkach od filmového štúdia Pixar, napríklad Wall-E či Hľadá sa Nemo, takže si túto spoluprácu veľmi vážime. Bola to bláznivá skúsenosť!


Pripravila: Veronika Dologhová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame