Kultový album_FM: Portishead – Dummy

Kultový album_FM: Portishead – Dummy

Pred dvadsiatimi piatimi rokmi, 22. augusta 1994, vyšiel debutový album Portishead . Dummy sa považuje za jeden z najlepších debutov deväťdesiatych rokov. Keď vyšiel, znel ako nič iné, čo sa vtedy hrávalo. A dodnes funguje tak, že len málokoho nechytí za srdce.

Kultový album Portishead Dummy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Portishead sú Beth Gibbons, Geoff Barrow a gitarista Adrian Utley. Pochádzajú z Bristolu, kde sa odvždy miešali ľudia a kultúry. A aj hudba. Začiatkom deväťdesiatych sa tu začala hrávať nová odnožu hip-hopu, ktorému sa hovorilo trip-hop. Dummy je rovno vrcholné dielo žánru.


Keď sa povie Portishead, mnohí doplnia smútok, beznádej, samotu. Tak znie Dummy - znepokojivá elektronika, do toho zručné manipulovanie s vinylovými platňami a na tú dobu inovatívne scratchovanie. A samplovaný jazz a filmová hudba zo starých špiónskych filmov. A potom vokál Beth Gibbons: hlas z ktorého mrazí, je v ňom bolesť aj zlomené srdce.

Kombinácia hudby a spevu je na Dummy jedna z najpôsobivejších, aké kde môžete počuť. Všetky tri albumy Portishead sú kvalitné, ale na ich debute  je niečo magické, niečo, čo sa len málokomu podarí spraviť. Dummy získal Mercury Music Prize za britský album roka.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame