Kultový album_FM: The XX – The XX

Kultový album_FM: The XX – The XX

Keď sa pred desiatimi rokmi objavili The XX, pre mnohých to bolo ako zjavenie. Londýnska indie kapela hrala pomalú hudbu, v ktorej boli dôležité tiché a prázdne miesta, úplný opak toho, čo sa vyžaduje od popových kapiel. Ich debutový album The XX vyšiel pred desiatimi rokmi, 14. augusta 2009.

Kultový album: The XX Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


XX je ohromujúci debut zasnívaných, trochu hanblivých mladých ľudí, ktorý zadefinoval zvuk pre mnohé ďalšie kapely. The XX boli vtedy ešte štvorica: Romy, Oliver, Jamie a Baria. Čerství dvadsiatnici, preto sa album volá XX, rímskymi číslami 20. Sú na ňom jednoduché, takmer dokonalé popové piesne - dreampopové lovesongy, v ktorých je niečo spirituálne. Indie gitary, minimalistické aranže robené doma na počítači a jednoduché rytmy a vokály, ako z  r´n´b. Žiadne zvukové steny, ani hluky, ľahko rozoznáte každý nástroj. A texty - o emóciách, ktoré musel zažiť raz každý z nás.


The XX zneli ako nikto iný a ich debut znie ako album, ktorý spravili len tak pre seba. Bola to hudba, ktorá sa veľmi nehodila do komerčných rádií a hitparád, aj tak sa dostala medzi poslucháčov a nahrávka si dodnes drží legendárny status. Je to hádam jediný album, z ktorého bolo kultové už úvodné Intro.


The XX sme videli na Pohode 2010. Vtedy to bola najdrahšia skupina, aká tam kedy hrala. Výborný dramaturgický ťah bol ten rok aj DJ set Jamieho Smitha, ktorého poznáme ako Jamieho XX.

XX  získal Mercury Music Prize za Album roka, u Pitchforku skončil na treťom mieste a podľa časopisu NME je to najlepší album našich čias.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame