Album týždňa: Baroness - Gold & Grey

Album týždňa: Baroness - Gold & Grey

Takmer štyri roky museli čakať fanúšikovia na nový, ako inak opäť farebný, album sympaťákov z amerického juhu. Baroness sú tu s novinkou, ktorá pôvodne mala byť Oranžová, no napokon idú v intenciách Žlto-zelenej nahrávky z roku 2012 a nový album je opäť dvojfarebný.

A samozrejme, nechýba hypnotický obal od frontmana, speváka, gitaristu a hlavného skladateľa. John Baizley je veľký fanúšik slávneho Alfonsa Muchu a aj na novom, zlato-šedom, obale na vás rozhodne dýchne atmosféra a duch najvýznamnejšej maliarskej osobnosti európskej secesie.

Zostavu Baroness doplnila v roku 2017 gitaristka a speváčka Gina Gleason. Z nového albumu je úplne zrejmé, že sa nielen dobre vyníma na promo-fotografiách a na koncertných pódiách, ale je veľmi dôležitou súčasťou umeleckého celku a hnacej sily, ktorá je zodpovedná za vyznenie novinky „Gold & Grey“.

Ako hovorí aj samotný líder Baroness John Baizley, bez svojich spoluhráčov, ktorí ho celý čas hnali až na samotný okraj tvorivých a miestami aj fyzických síl, by noví Baroness nezneli tak, ako môžeme počúvať vo všetkých tých sedemnástich, veľmi experimentálnych skladbách na ploche viac než hodiny hracieho času.

Veľmi dôležitým človekom na novej nahrávke od Baroness je určite jej producent Dave Fridmann. Všestranný muzikant a zvukový majster, ktorý si svoje meno buduje už od 90. rokov minulého storočia na nahrávkach takých mien ako The Flaming Lips, Mercury Rev, Mogwai, Weezer či Interpol a spolupracoval už aj s Baroness na predchádzajúcom albume „Purple“.

Aj vďaka nemu sú muzikanti zo Savannah v štáte Georgia takí vláčni, zahmlení, zadymení, experimentálni a... psychedelickí. Nový album od Baroness je jednou z tých nahrávok, ktoré vám hrajú celé hodiny stále dokola a vy vlastne ani neviete definovať, čo presne sa vám na tom všetkom páči. Len sa to jednoducho veľmi ťažko vypína. Chcete, aby vám to hralo celé hodiny stále dokola.

Najdiskutovanejším na novej nahrávke je predovšetkým jej zvukový obal. Celá táto debata sa tiahne už od predchádzajúcej štúdiovky „Purple“, ktorá bola rovnako špinavá a surová, ale skladby na nej boli priamočiarejšie, jasnejšie. Nový album ide v tomto všetkom ešte ďalej - komplikované štruktúry a aranžmány sú zvukovo ošetrené niečím, čo má naozaj veľmi, veľmi ďaleko k čistote a zvukovej sterilnosti.

Je to umelecký zámer? Alebo sa „to“ jednoducho iba nepodarilo? V skladbe „Throw Me An Anchor“ je tento zaujímavý fenomén počuť naozaj najvýraznejšie; fanúšikovia čistého a kvalitného zvuku sa chytajú tu najviac chytajú za hlavu.

Aj keď fanúšikov, ktorí mali radi tvrdší, jasnejší, metalovejší zvuk z prvých nahrávok Baroness, bude zrejme ubúdať, Južania úspešne lovia v mainstreamovejších vodách. Nový album má veľký úspech u všetkých dôležitých hudobných novinárov - NME s piatimi hviezdičkami z piatich či Pitchfork s ôsmimi bodmi z desiatich nech sú iba najžiarivejšími príkladmi.

Celkovo obdržala novinka od Baroness v priemere 91 bodov zo stovky možných zo všetkých monitorovaných recenzií. Jednoznačný úspech. Zostáva len dúfať, že sa v dohľadnej dobe ukážu u nás či v našich končinách aj s koncertnými zastávkami. Vidieť Baroness naživo je totiž veľký zážitok.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame