Album týždňa: Hot Chip - A Bath Full Of Ecstasy

Album týždňa: Hot Chip - A Bath Full Of Ecstasy

Eufória zmiešaná s melanchóliou a k tomu pestré melódie. Búšiaci elektornický pop. Aj takto Hot Chip ešte na jar ohlasovali nový album A Bath Full Of Ecstasy. V prípade siedmej štúdiovky kapela cítila, že po dlhých rokoch na scéne potrebuje zmeniť prístup k hudbe a skúsiť doteraz nepoznané. Výsledkom ich, ako sami tvrdia, zatiaľ najdobrodružnejšej cesty k novému albumu je práve júnový album. A hoci ide o album na leto ako stvorený, nečakajte prvoplánový pop, kapela sa snažila spraviť pozitívny album s odkazom. "Brexit a k tomu Donald Trump pri moci. Radšej ako sa na to sťažovať sme sa rozhodli spraviť pozitívne skladby, ktoré hľadajú to dobré. Snažíme sa ľudí nabádať k tomu, aby si všímali čo sa okolo nich deje. Ľudí, ktorí majú psychické problémy alebo tých, ktorí čelia chudobe. Skôr sa snažíme zamýšľať ako hľadať odpovede," uviedol k albumu Joe Goddard.

Alexis Taylor ale aj Joe Goddard majú okrem Hot Chip slušne rozbehnuté aj sólové kariéry a práve vlastné hudobné projekty výrazne poznačili aj nový album Hot Chip. Kapela sa po prvýkrát rozhodla spolupracovať s producentami. Vybrali si dvojicu Philippe Zdar známy z Cassius či vďaka Phoenix ale aj Rodaidha McDonalda, ktorý spolupracoval napríklad s The XX. "Keď som robil na mojom albume Beautiful Thing, tak som si prvýkrát vyskúšal prácu s Timom Goldsworthym. Bolo to prvýkrát, čo som mal nejakého iného producenta, a vtedy som si povedal, že by sme to mali skúsiť aj s Hot Chip. Našťastie Joe, ktorý doteraz produkoval naše albumy, to cítil podobne. Sám bol zvedavý čo sa stane, keď príde niekto zvonku a keď zrazu budeme mať nie jedného, ale hneď dvoch producentov. Zmenilo to celý spôsob ako tvoríme, čo viedlo k tomu, že sme dokázali spraviť niečo svieže," uviedol Alexis Taylor.

Hot Chip svojou hudbou nechcú nudiť a aj preto hľadajú stále nové spôsoby, ako zážitok z hudby okoreniť nielen poslucháčom, ale aj sebe. Nová výzva - teda spolupráca s dvojicou producentov Philippe Zdar a Rodaidh McDonald im ale priniesla aj napätie v štúdiu. "S Rodaidhom sme sa nevyhli aj nejakým treniam. Tlačil nás do celkom nových vecí. Ja som s tým bol ako tak ok, no nie všetci to zvládali a boli na to pripravení. Doteraz sme neboli zvyknutí mať v štúdiu niekoho ďalšieho, kto by nám hovoril čo a ako máme robiť. Ale sami sme si o to koledovali tým, že sme ho na spoluprácu zavolali. Ak by sme neboli pripravení počúvať, nemalo by to žiadny zmysel," prezradil k spolupráci s uznávaným producentom Alexis Taylor.

Album A Bath Full of Ecstasy Hot Chip robili so zámerom, aby nešlo o prvoplánový album nielen hudobne, ale aj po textovej stránke. Alexis Taylor sa so skladbami vyhral a tak ich každý môže pochopiť po svojom. Čo vám ale neujde je, že Hot Chip nahrali album, ktorý by mohol dostať aj nálepku politický. "Asi každého z nás zasahujú problémy, ktoré trápia túto planétu. Ekologické aj tie politické. Je ľahké prepadnúť depresii a pocitu, že aj tak nič nezmôžete. A preto je dôležité ukázať ľuďom nádej, aby sa v tom nestrácali a nenechali sa pohltiť sociálnymi sieťami a radšej konali. Niekedy premýšľam, či by sme všetci nemali byť viac politickí, no myslím, že je to niečo, čo v sebe asi prirodzene nemáme," uviedol k inšpirácii na albume Joe Goddard pre magazín Exclaim.

Hot Chip sa cítia na vrchole síl a nový album A Bath Full of Ecstasy ukazuje kam sa posunuli. A to nielen vďaka Hot Chip, ale aj vďaka sólovým projektom či iným spoluprácam. "Vždy, keď sa opäť spojíme a začneme robiť na nových veciach cítime, že ako ďaleko sme sa posunuli. Ako hudobníci, producenti alebo na pódiu. A práve to, že sme lepší a lepší nás na tom celom baví najviac. Tá chuť, ktorá v nás je. Baví nás objavovať nové nástroje, synťáky alebo spôsoby nahrávania," uviedli k čerstvému albumu Hot Chip.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame