Kultový album_FM: Joy Division – Unknown Pleasures

Kultový album_FM: Joy Division – Unknown Pleasures

Unknown Pleasures od Joy Division je nadčasový debut a dôležitý post-punkový album. Jeho zvuk aj nálada už štyridsať rokov ohromuje a dostáva nové a nové generácie fanúšikov. Mnohí sa k nemu vracajú a vzhliadajú na neho ako na jeden z najlepších albumov všetkých čias. Unknown Pleasures vyšiel pred štyridsiatimi rokmi - 15. júna 1979 na značke Factory.

Kultový album Joy Division Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Joy Division boli štvorica zo Salfordu, z predmestia Manchesteru: Peter Hook, Bernard Sumner, Stephen Morris a Ian Curtis. Páčila sa im energia post-punku, tak založili kapelu.

Unknown Pleasures bol ich debut a zároveň jediný album, ktorý vyšiel za života ich speváka Iana Curtisa.

Ich hudba bola temná, tvrdá a divoká. Manchesterské vydavateľstvo Factory im dohodilo producenta Martina Hannetta. Ten zachoval to dôležité, ale využil aj neobvyklé možnosti nahrávacieho štúdia, pridal rôzne priestorové a zvukové efekty a stvoril tak zvuk Joy Division, a zároveň aj post-punkovú zvukovú formulu, ktorá sa v rôznych obmenách používa dodnes.

Tu treba spomenúť aj ikonický obal: grafiku z neho nosia mnohí na tričkách, či tetovaniach. Znázorňuje rádiové vlny.

Keď vyšiel Unknown Pleasures, nepredával sa dobre. Jeho kvality ocenili fanúšikovia v nasledujúcich rokoch, a nebolo to iba tým, že si Ian Curtis v máji 1980 vzal život.

Dedičstvo albumu dodnes udržiava basgitarista Peter Hook, ktorý hráva album naživo.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame