Album týždňa: Tyler, The Creator – Igor

Album týždňa: Tyler, The Creator – Igor

Musím sa priznať, že jeho prvé dva albumy som si „nešla“. Goblin aj Wolf zaujali značnú časť hip-hopovej komunity, ale mne prišli produkcie, do ktorých Tyler rapoval, príliš poddimenzované. Bolo sympatické, že si ich robil sám, ale to bolo všetko. Dnes už to neplatí. Igor je album, ktorý je jeho najhutnejší, najodvážnejší, možno najhlučnejší. Aj spôsob, akým ho promoval, bol celkom vyzývavý. V krátkych, niekoľkosekundových videoklipoch sa z neho stala disco persona oblečená do farebných kostýmov, so šperkom na zuboch a blonďavou parochňou na hlave. A aby sme sa určite nepomýlili, pred vydaním Igora upozornil, aby sme neočakávali žiadnu rapovú nahrávku.

Bol to Kendrick Lamar, ktorý ho ubezpečil, že sa nemusí báť ísť so svojím spevom na trh. Bezprostredne potom vznikla skladba Running Out Of Time, ktorá je piata na albume. A tým sa to neskončilo. Na Igorovi totiž viac spieva ako rapuje. Samu ma to prekvapilo až tak, že pri prvom počúvaní som množstvo spevu pripisovala množstvu hostí – keďže okrem rapperov boli ohlásení aj ľudia ako Frank Ocean, Cee Lo Green, Solange, Santigold, La Roux či Jack White. Pravdou však je, že Tyler spieva dosť aj sám. Stal sa ďalším MCm reflektujúcim dobu, v ktorej sa mladí ľudia neviažu k jednému žánru, jednej komunite. Cítiť to nielen na vokálnych linkách, ale na celej nahrávke.

Už keď som písala o albume Flower Boy, nemohli nepadnúť slová o tom, ako sa z temného, kontroverzného chlapca stal dospelý muž so svetlejšími beatmi aj textami. Na albume Igor pokračuje v tejto ceste ďalej – a ešte viac sa otvára. Nielen tým, že čoraz viac opúšťa mantinely hip-hopu, odvahu nabral aj pri aranžmánoch. Viac ako na slovách si dáva záležať na výslednom znení. Veľa sa hrá s efektami, ktorými sa nebojí zamaskovať ani takého hosťa, akým je Kanye West, na skladbe Puppet. Je tam toho toľko, že treba pozorne počúvať. Aj samotný Tyler, The Creator prosil fanúšikov, aby sa pri počúvaní jeho novinky sústredili najviac, ako vedia – a aby si odpustili aj kontrolu svojich displejov.

Pokiaľ ide i texty, Tyler, The Creator vedel vždy vzbudiť záujem. Najprv to robil provokatívnym obsahom, plným vulgarizmov aj ateistického, mizogénneho či homofóbneho jazyka. Na posledných albumoch začal svoje verše písať uvážlivejšie. Napríklad na predchádzajúcom Flower Boy rozprúdil debatu už „len“ otáznikmi okolo svojej sexuality. A po novom albume môže táto diskusia pokračovať ďalej. Piesne na Igorovi totiž rozprávajú príbeh ľúbostného trojuholníka „žena – muž – muž“, v ktorého strede stojí sám Tyler. Nie vždy je pritom jasné, či sa pnutie na druhej strane odohráva medzi ním a druhou, temnejšou stránkou jeho ja, nazvanou Igor, alebo ním a ďalším mužom – ako som spomínala, diskusia môže veselo pokračovať ďalej... Napriek očividnému konceptu však texty išli do úzadia a namiesto nich prišla do popredia atmosféra a sonický zážitok.

Igor je Tylerov prvý album, ktorý sa dostal na vrchol amerického albumového rebríčka. Nakoniec nielen poslucháči, ale aj kritici v recenziách si ho pochvaľujú. Obdivujú Tylerovu odvahu, aj keď nie vždy ju dokážu uchopiť. Ako prvé mu vyčítajú málo skladieb s hitovým potenciálom. Niečo, čo pravdepodobne ani nebolo cieľom, veď Igor je nahrávka, ktorá chce fungovať ako celok. A vraj je tam príliš málo rapu, vraj tým stratil kúsok seba. On však nikdy nechcel byť (len) rapperom, odjakživa ho bavila kopa iných vecí! Navyše, aj tento album, ktorý tak veľmi púta produkciou, si vyskladal sám – nie je to potom práve naopak, že sa viac našiel ako stratil? Nie je to tak dávno, čo internetom kolovalo video, v ktorom si z neho iná hudobníčka robí srandu, že má jeden univerzálny kľúč, podľa ktorého tvorí skladby. Obávam sa, že pokiaľ ide o tento album, bude ťažšie ho aplikovať.


Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame