Album týždňa: Flying Lotus - Flamagra

Album týždňa: Flying Lotus - Flamagra

Už je to takmer päť rokov, čo sme o Stevenovi Ellisonovi počúvali predovšetkým vďaka aktivitam jeho vydavateľstva Brainfeeder či podpore iných hudobníkov. Los Angeleský producent Flying Lotus je ale po dlhom čakaní späť a to s poriadnou dávkou novej hudby. Na albume Flamagra na značke Warp dal dokopy až 27 nových trackov. A rovnako nešetril ani na menách hostí. S májovou novinkou mu pomohli David Lynch, rapper Denzel Curry, Solange, George Clinton,  Tierra Whack, Shabazz Palaces, Thundercat, Toro Y Moi, Anderson Paak, Little Dragon a ďalší.

Už koncom apríla nás Flying Lotus na nový album lákal pomerne tajomným a surreálnym videom k skladbe Fire is Coming, na ktorej hosťuje filmár David Lynch. A práve oheň hrá na albume Flamagra hlavnú úlohu. Fly Lo totiž žije v LA, kde sú ohne takmer na dennom poriadku. „Často som nad tým premýšľal. Pýtal som sa sám seba ako veľmi oheň potrebujeme a ako ho zároveň nenávidíme. Jeden môj kamarát mi hovoril o známom, ktorý zomrel pred pár rokmi počas požiaru v Oaklande. Na ilegálnej párty vypukol požiar a ľudia z druhého poschodia radšej skákali dole, aby radšej zahynuli týmto spôsobom. Bolo to divné a strašidelné. Sám hrávam po kluboch a rôznych opustených skladoch a takéto príbehy ma ešte dlho strašia,“ uviedol k inšpirácii na albume Flamagra Flying Lotus pre magazín Billboard.

Flying Lotus si už môže spolupracovníkov vyberať a je veľa hudobníkov, ktorí mu spolupráce ochotne oplatia aj na jeho vlastných albumoch. A tak sa stalo aj na albume Flamagra, na ktorý sme čakali od roku 2014. Flying Lotus pracoval s menami ako Brandon Coleman či Thundercat, ktorí sú uzko prepojení s jeho vydavateľstvom Brainfeeder ale aj so speváčkami ako Yukimi Nagano či Solange. „Už keď na tých skladbách pracujem, počujem koho vokál by sa mi tam hodil,“ uviedol Flying lotus. Ako uviedol v jednom z rozhovorov, najviac ho počas prác na albume dostala Solange, ktorá trvala na tom, že spievať bude na ten najlacnejší mikrofón. Dnes sa Flying Lotus radí medzi jej veľkých fanúšikov.

Album Flamagra Flying Lotus podporil aj videami, na ktorých sa aj sám podielal ako režisér. Filmy a cestovanie napríklad po Japonsku nakopávali jeho inšpiráciu aj v čase, keď si dával od vlastnej hudby pauzu. V roku 2016 sme sa napríklad dočkali aj jeho vlastného filmu Kuso. „Filmy držia moju kreativitu hore. Potrebujem stále niečim zamestnávať myseľ a stále musím niečo tvoriť. Radšej sedím doma a na niečom pracujem ako cestujem po svete. Baví ma hrať pre ľudí, ale viac doma som v štúdiu a keď tvorím. Bolo fajn byť nejaký čas konečne doma, aby ma to nepohltilo,“ uviedol Flying Lotus.

Flying Lotus na novom Flamagra opäť spája umelcov z undegroundového sveta s tým popovým, čo je niečo, čo vraj zdedil po svojej matke, ktorá ľudí vždy spájala. A hoci sa Flying Lotus na albume obklopil množstvom kamarátov, jeden tam chýba a práve jemu na albume aj ďakuje. Reč je o raperovi Macovi Millerovi, ktorý zomrel práve v čase, keď FlyLo pracoval na novej štúdiovke. „Ďakujem mu za tú energiu, ktorá po ňom ostala. On bol práve tým, ktorý dokázal zapáliť oheň. Keď zomrel, pýtal som sa, že čo teraz. A vedel som, že on by chcel, aby sme pokračovali. A tak sme pokračovali a výsledkom je práve niekoľko skladieb na tomto albume,“ uviedol Flying Lotus.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame