Kultový album_FM: Moby – Play

Kultový album_FM: Moby – Play

Moby vydal svoj piaty album Play pred dvadsiatimi rokmi, 17. mája 1999. Play je jeden z najznámejších elektronických albumov všetkých čias.

Kultový album: Moby - Play Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V deväťdesiatych rokoch hral Moby rave, techno, aj punk, dokonca sa zapísal do Guinnesovej knihy rekordov ako autor najrýchlejšej skladby na svete.

Ale vždy chcel skladať pesničky. Známy príbeh hovorí o tom, ako bol po štyroch albumoch sklamaný tým, že sa jeho kariéra nikam nehýbe. Rozhodol sa preto, že spraví ešte jeden, a potom to zabalí. Tak vydal Play.

Mobyho v tom čase uchvátili staré bluesové a gospelové nahrávky, terénne nahrávky dávnych spirituálov a náboženských piesní. Moby ich samploval a na albume Play tak spievajú dávno zabudnutí, bezmenní speváci. Keby bola Play iba doska postavená na samploch, nebola by taká dobrá. Moby do nej vniesol aj muzikalitu, zmysel pre melódie a cit pre ambientnú hudbu.


Keď vyšiel Play, chytil sa u  hudobných fanúšikov, o komerčnom úspechu sa nedalo hovoriť. Piesne z neho sa však dostali do filmov, reklám a televíznych zvučiek, a odrazu boli všade. Albumu Play sa potom nedalo vyhnúť a postihol ho podobný osud ako Moon Safari od Air. Z albumu Play vyšlo postupne až 8 singlov. Každý z nich dostal videoklip, niektoré z nich boli nezabudnuteľné a to tiež zvýšilo jeho popularitu.

O rok neskôr vyšiel aj album z B-strán a rarít. Play získal 12x platinu a strávil hitparádach takmer dva roky. Aj napriek mainstreamovému úspechu je Play stále skvelý album, ktorý sa dá počúvať aj po dvadsiatich rokoch.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame