Benjamine Clementine – rozhovor

Benjamine Clementine – rozhovor

Na Slovensko po dvoch rokoch opäť zavíta anglický hudobník, multiinštrumentalista a básnik Benjamine Clementine. Na konte má dva úspešné albumy, pričom jeho debut, At Least For Now, bol ocenený prestížnou Mercury Prize. Vo februári tohto roku mu francúzska vláda udelila vyznamenanie za prínos do sveta umenia a literatúry. Pri príležitosti jeho nadchádzajúceho bratislavského koncertu, ktorý sa uskutoční 22. mája v MMC, sme sa s Benjaminom rozprávali o dvojmesačnom turné s Parisian String Quintet. Ako vznikol nápad usporiadať takúto šnúru a na čo sa môžeme tešiť?

Benjamine Clementine 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V devätnástich si odišiel do Paríža, kde si hrával po uliciach a baroch. Nedarilo sa ti nájsť si prácu a spával si na ulici. Bál si sa niekedy? Bolo pre teba zložité spievať o takých osobných veciach na verejnosti a ešte k tomu v cudzej krajine, alebo si si už vtedy bol istý, že hudba je tvoj osud?

Benjamine Clementine 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čo máš momentálne nové? Pracuješ na novom albume?

Benjamine Clementine 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tvoja tvorba je veľmi osobná a podľa vlastných slov k nej pristupuješ ako k písaniu poézie. Na prvom albume sa odráža najmä to, čo si prežil v Paríži. Druhý album je charakteristický častými zmenami tempa a dynamiky. To pripisuješ hlavnej téme albumu, ktorou je cestovanie, a prirovnávaš zmeny v rytme k cestovaniu vlakom. Aké témy budeš rozoberať na najnovšej doske?

Benjamine Clementine 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pred dvomi rokmi si hral na Pohode, na našom najväčšom festivale. Hrávaš na festivaloch rád alebo uprednostňuješ intímnejšie koncerty? Sú festivaly pre teba v niečom iné?

Benjamine Clementine 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čo momentálne počúvaš? Máš nejaký obľúbený album, ktorý si teraz púšťaš?

Benjamine Clementine 6 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame