Album týždňa: Weezer - Black Album

Album týždňa: Weezer - Black Album

Vždy je dôležité spozornieť, keď Weezer vydajú jeden zo svojich farebných albumov. Bolo to tak s debutovým Modrým albumom v roku 1994, na ktorom je obrovský hit Buddy Holly. Rovnako výnimočný je Zelený album z roku 2001, s ktorým sa Weezer veľkolepým spôsobom vrátili na scénu. Z neho je napríklad aj ich najslávnejšia skladba Island In The Sun.

Veľmi dôležitú úlohu v kariére Weezer zohral aj Červený album v roku 2008 s hitovkou Pork and Beans, ktorá si v roku 2009 odniesla Grammy za najlepšie hudobné video. Nehovoriac o skvelom Bielom albume z roku 2016, najkalifornskejšom a najletnejšom a najviac dovolenkovom z trinástich doteraz vydaných nahrávkok.

Jednoducho a jasne, vždy, keď Weezer vydávajú bezmenný - farebný album, dejú sa veľké veci.

Aj keď Weezer nahrali v 90. rokoch minulého storočia iba dva albumy - debutový Modrý a kontroverzný a kultový Pinkerton, sú považovaní za jednu z najdôležitejších a najzaujímavejších skupín celej dekády.

A právom. Niekto z nich chcel mať novú Nirvanu a pre niekoho boli Beach Boys deväťdesiatych rokov, no pre veľké množstvo ľudí tvoria výrazný soundtrack k najlepším rokom života.

Čierny album prichádza na jar 2019 vo veľmi špecifickom období. Weezer vydali na začiatku roka celkom šokujúco zbierku coverov ako ďalší bezmenný, Modrozelený album - nachádzajú sa na ňom svojské verzie známych songov od A-ha, Toto či Black Sabbath. Ako to už s takými zbierkami chodí, aj táto vyznieva veľmi rozpačito aj u tých najväčších fanúšikov Weezer.

Ale dôležitá je tá šialená frekvencia a produktivita. Veď už dva albumy za rok sú v dnešnej dobe veľ. Dva albumy v priebehu troch mesiacov, to už je potom skutočne divoký návrat do 70. rokov.

Predchádzajúca štúdiovka Pacific Daydream z jesene 2017 bola najmenej úspešná zo všetkých doteraz vydaných albumov Weezer - debutovala v predajných číslach až na mieste číslo 23, čo bolo najhoršie od debutu a rovnako tak to bol prvý album od čias dosky Pinkerton, ktorý sa nedostal do desiatky najpredávanejších. Veľmi zvláštne a nečakané.

Na Čierny album sú teda celkom logicky kladené vysoké nároky. Aj keď medzi nami, z pohľadu dlhoročného fanúšika Weezer musím skonštatovať, že Pacific Daydream je vynikajúca nahrávka - skutočne Beach Boys našich čias. Radikálni experimentátori.

Či je Čierny album zavŕšením experimentálneho obdobia Weezer, alebo to všetko naopak iba celé vystupňuje, zistíme neskôr. Rivers Cuomo a páni okolo neho nám to dajú vedieť veľmi skoro, možno ešte v tomto roku.

Tak či onak sa kapela nachádza stále vo zvláštnom období. Čierny album nie je návratom do komfortnej zóny a neutíši hlad fanúšikov, ktorí si zvykli na tvár kapely z prvých albumov. Je príliš pestrý, zvukovo a aranžérsky odvážny. A opäť nenachádza veľmi pochopenie ani u fanúšikov, ani u kritikov po celom svete. Ale pamätníci vedia, že rovnako to bolo s doskou Pinkerton. A tá je dnes označovaná za kultovú a veľmi dôležitú pre celé 90. roky.


Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame