Album týždňa: Apparat - LP5

Album týždňa: Apparat - LP5

Svoj nový album nazval LP5, akoby inšpirovaný sériou platní Autechre. Tým ale podobnosť končí. 45 minút novej hudby Apparat ponúka skôr hľadanie než konkrétnosti, nájdeme však aj odkazy na ambient, dubstep a dokonca i Talk Talk. Silná a konvenciami žánrov ani piesňových foriem nezviazaná kolekcia novej hudby Sashu Ringa, to je LP5.

„Keď hráte veľké festivaly s Moderat, všeličo vám beží hlavou. Zrazu napríklad premýšľate nad tým, ako to na tých ľudí všetko pekne zaberá a funguje. A presne to som pri nahrávaní nového Apparatu odložil bokom. Potreboval som spraviť to čo najslobodnejšie, ponoriť sa do detailov štruktúr,“ komentoval vznik LP5 Sasha Ring.

Nie všetkým prechod Apparat z vydavateľstva Shitkatapult k renomovanému MUTE pripadá ako dobrá vec. Server residentadvisor prirovnáva novú Sashovu muziku k Davidovi Grayovi a počuje uňho viac 90. rokov než súčasnosti, pitchfork zašiel ešte ďalej a prirovnáva Apparat ku Coldplay. Možno sú obe prirovnania skôr dielom guilty pleasures a úplne by stačilo počuť v niektorých pasážach a číslach Thoma Yorka, aj keby to nebolo už také vtipné.

LP5 neprináša nič hudobne prevratné, hoci práca so zvukom evidentne zabrala aspoň toľko času čo piesne samotné. Nový album vznikal v berlínskych štúdiách Hansa, teda na mieste tzv. Bowieho berlínskej trilógie pri bývalom múre. Bolo by zaujímavé vedieť, či má aj pre niekdajších východných Nemcov onen magický nádych a ak ho má, či je dôvodom David Bowie, alebo niečo iné.

Pred rokom si z Benátok odniesol Sasha Ring sošku za soundtrack spolu s jeho druhým autorom, čelistom Philippom Thimmom. Nie je teda prekvapením, že Thimm sa podieľa aj na Apparatovej novinke a spoločná záľuba vo filmoch je počuteľná. Koniec koncov, Sasha Ring má za sebou už päť soundtrackov a bolo by teda zvláštne, ak by jeho nová hudba neniesla prvky filmovej, resp. scénickej hudby.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame