Album týždňa: Little Simz - Grey Area

Album týždňa: Little Simz - Grey Area

Little Simz je londýnska MC, ktorá má 25 rokov. Tak, ako to medzi rappermi býva, svoju hudbu vydávala hojne už od svojich ranných liet. V deviatich zverejňovala na internete prvé skladby. V šestnástich vypustila prvý mixtejp. Nasledovalo ďalších desať mixtejpov a EPčok a v roku 2015 aj prvý štúdiový album. O rok ďalší. Na ten najnovší si však nechala celé tri roky. Mohlo to byť spôsobené aj tým, že veľa koncertovala –  ako talentovaná a kritikmi uznávaná MC zdieľala pódiá napríklad aj s Gorillaz. Ale tiež to mohla byť prvotná indícia toho, že viac ako predtým sa chce sústrediť na kvalitu.

Grey Area, čiže šedý priestor, je v tomto prípade zvláštne miesto, v ktorom sa človek nachádza vo svojich dvadsiatkach. Miesto zmätku a hľadania. Little Simz prezradila magazínu Noisey, že práve toto miesto bolo východiskovou pozíciou, na ktorej začala svoj album písať. A asi na tom bude niečo obdivuhodné, ak človek v jej veku, v prostredí, v ktorom sa všetci snažia tváriť tak zúčastnene a sebavedomo, prizná, že v skutočnosti sa stále hľadá a vyvíja. Paradoxne zisťuje, že práve toto otvorené hlásenie sa k zraniteľnosti podsúva silu, ktorú potrebuje.

Na svojom treťom albume sa Little Simz spovedá nielen z toho, čo sa jej denne točí hlavou, ale aj z konkrétnych udalostí, ktoré formovali to, kde sa nachádza v súčasnosti. Či už to boli nevydarené vzťahy alebo vražda jej kamaráta. Už na predchádzajúcich albumoch bola Little Simz úprimnejšia ako väčšina ostatnej scény. Jej poslucháči sa však zhodujú, že práve toto je najosobnejší album, aký doteraz vydala. „Nejtiv spíkri“ zároveň potvrdzujú, že svoje myšlienky skladá do veršov veľmi umne a lyricky.

To, čo si ja najviac cením na tomto albume, je jeho formálna stránka. Napriek tomu, že ho produkoval jeden človek – Simzin kamarát z detstva menom Inflo – je tento album dostatočne rôznorodý a neuveriteľne bohatý na prekvapenia. Takéto albumy ma bavia najviac. Nemôžete si byť istí, čo príde v ďalšom momente. A keď to príde, je to niečo iné, na čo ste v týchto dňoch z hip-hopu zvyknutí. Nahrať takýto album chce riadny kus odvahy, talentu a zmýšľania mimo škatuliek. Inflo kombinuje elektronické zvuky, sample aj živé nástroje. Nebude sa predsa obmedzovať na jeden či dva spôsoby. A podobne je na tom Little Simz, ktorá v jednej skladbe znie tvrdo a dynamicky, v ďalšej však mäkne a necháva sa viesť beatom. Predvádza tu rap na slušné množstvo spôsobov.

Producent Inflo priniesol na album aj významného hosťa – víťaza BBC Sound Of 2012 Michaela Kiwanuku, s ktorým predtým spolupracoval. Nechýbajú však ani švédski Little Dragon alebo dvaja menej známi interpreti – londýnska speváčka Cleo Soul a jamajský reggaeman Chronixx. Pokiaľ ide o zahraničné recenzie, tie sa zhodujú v tom, že ide o dosiaľ najlepšiu nahrávku Little Simz a zároveň nahrávku, ktorá bude jedným z najlepších rapových albumov tohto roka. Ani po viacnásobnom vypočutí nemožno nesúhlasiť. V tomto šedom priestore je stále čo objavovať.


Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame