Album týždňa: Foals - Part 1: Everything Not Saved Will Be Lost

Album týždňa: Foals - Part 1: Everything Not Saved Will Be Lost

Sú to už takmer štyri roky čo kapela Foals vydala album What Went Down, a tak bolo len otázkou času, kedy sa vrátia s novým materiálom. Už na jeseň 2017 potvrdili, že začínajú nahrávať, a už v úvode tohoto roka zaplavili sociálne siete tajomnými odkazmi. Všetko nasvedčovalo tomu, že album je na ceste. Foals ale prekvapili a ohlásili nie jeden ale rovno dva albumy. Ich šiesty album vyjde na jeseň, jeho predchodcu Part 1 Everything Not Saved Will Be Lost nám ponúkli už takto v úvode jari. „Sú to albumy, ktoré vyjadrujú našu úzkosť a obavy z toho, v akom svete aktuálne žijeme,“ uviedol k albumu spevák Foals Yannis Philippakis.

Foals si radi na albumoch nechávajú aj poradiť. Za tie roky sa už v štúdiu stretli so slávnym producentom Jamesom Fordom, Floodom či Alanom Moulderom. Tentokrát sa rozhodli, že si album budú produkovať sami. Možno to bolo aj z dôvodu, že chceli spraviť album, ktorý bude vystihovať ich videnie sveta, no predovšetkým samotný Foals mali o albume jasnú predstavu - nahrať album, ktorý bude držať pokope. „Chceli sme spraviť niečo ucelenejšie. V minulosti sme nemali problém s tým dať dokopy tvrdšie skladby, tanečnejšie, a dohnať to do extrému tým, že sme pridali ešte niečo intímne a pomalé,“ uviedli Foals k novinke Part 1 Everything Not Saved Will Be Lost.

Brexit. To je téma, ktorá sa aktuálne dostáva do hudby mnohých kapiel, výnimkou nie je ani novinka kapely Foals. „V minulosti som písal abstraktnejšie texty. Osobnejšie a o sebe. Dianie vo svete na ne nemalo až taký vplyv, teraz je to inak,“ uviedol spevák foals Yannis Philippakis, ktorý dnešný svet nazýva jednoducho chaotickým. Nejde však o jedinú inšpiráciu. Speváka mrzí koniec jeho obľúbených kapiel ako The Maccabees či Wild Beasts a vidí za tým jasný dôvod. Ľudia trávia viac času online ako spolu, čo ničí aj ľudské vzťahy. „Keď sme boli mladí, túlali sme sa po uliciach, chodili do obchodov s hudbou. Teraz sme spolu online, ale nie sme spolu naozaj,“ uviedol spevák Foals k inšpirácii na marcovej štúdiovke. Ako ale dodáva, on nepozná odpovede na otázky, ide len o jeho pocity.

Nahrávanie dvoch nových albumov kapely Foals vôbec nebolo jednoduché. Zabehanú kapelu ešte na začiatku nahrávania zaskočila správa, že ich basgitarista Walter Gervers sa rozhodol odísť. Foals to nezlomilo a pokračovali ďalej aj bez neho. Na koncertoch ho však zaskočí Jeremy Pritchard z Everything Everything. „Už nebolo možné nahrávať tak, ako predtým. Nemohli sme sa už len tak zatvoriť do miestnosti a hrať spolu. Museli sme sa vynájsť, a tak nejaké basy nahral Edwin, nejaké ja. Bol som aj producentom, takže som musel aj oveľa viac premýšľať, ale pomohlo nám to dostať sa na náš kreatívny vrchol,“ uviedol Yannis Philippakis pre DIY.

Foals sa vydaním albumu Part 1: Everything Not Saved Will Be Lost tento rok ešte len rozbehli, pokračovať budú na jeseň vydaním albumu Part 2: Everything Not Saved Will Be Lost, ktorý bude podľa ich slov tvrdší. Pôjde o album, ktorý vznikol po ceste, aby sa dostali práve k vytvoreniu marcovej novinky. Vyzerá to tak, že rok 2019 bude patriť práve kapele Foals a zaslúžene. Ani tentokrát nesklamali a ukázali, že ich to spolu stále baví. A to by mali vystihovať aj spominané albumy. „Podarilo sa nám nahrať veľa materiálu, no všetko to boli skladby, do ktorých sme sa zamilovali. Nevznikol žiaden odpad. Sústredili sme sa na to, aby z toho nevznikol priemerný prog-rockový album,“ uviedli Foals.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame