Album týždňa: Methyl Ethel – Triage

Album týždňa: Methyl Ethel – Triage

Z histórie okrajových žánrov popmusic si pamätáme množstvo pokusov o priblíženie sa tomu najúspešnejšiemu výseku mainstreamu. Nie vždy, ale veľmi často to dopadlo nudou, v horšom prípade stratou sebaúcty. A potom tu máme interpretov z nezávislého spektra, ktorých mainstream nepozná a ani nezaujíma, hoci tvoria takmer dokonalé pesničky a ich jediným problémom je to, že netvoria ani rnb, ani rap. Austrálski Methyl Ethel.

„Methyl Ethel si môžu robiť čo sa im zachce,“ povedal nedávno pred novinármi spevák a gitarista Jake Webb. „Každá pieseň je pre nás nový zvukový  experiment. Každou piesňou chceme prekonať tú predošlú,“ dodáva, a nehovorí len tak do vetra. Presne tak sa počúva v poradí tretí, deväťpiesňový album štvorice Jake Webb, Thom Stewart, Chris Wright a Hamish Rahn alias Methyl Ethel.

„Nemôžeme prekračovať na jednom mieste a nevnímam to tak len po každej EP či albume, ale aj po každej skladbe, ktorú nahráme. Vlastne už keď ju nahrávame, mám chuť sa od nej úplne odpútať k niečomu celkom inému,“ hovorí o hudbe Methyl Ethel spevák Jake Webb. Sympatické na albumovej novinke je to, že naozaj neobsahuje žiadnu vatu, medzihry, nič zdržujúce. Možno preto ho tvorí len 9 piesní, no kedže kapela sa rada prekonáva, na prvé počutie sa paradoxne môže javiť ako album s priveľkým množstvom hudby. O to väčší dôvod sa k nemu vrátiť.

Methyl ethel podľa slov frontmana Jakea Webba veľmi neriešia, ako ľudia ich hudbu príjmu. Aspoň nie do takej miery, aby vyberali single či prispôsobovali výber piesní na koncertoch tomu, čo majú ľudia radi. „Bola by to škoda, veď hudba si žije často svoj vlastný a neprvoplánový život. Poviem vám príklad: milujem skupinu Steely Dan, ale zo začiatku boli pre mňa strašne nároční, nevedel som si k ním nájsť cestu. Jedného dňa to prišlo a stali sa jedným z najväčších hudobných zážitkov môjho života. Možno aj poslucháči, ktorým sa niektoré naše skladby páčia menej než hitovky, ktoré poznajú z rádia, sa raz otočia tým hitom rádiovým chrbtom a objavia pre seba práve tie pôvodne čudné, neprístupné,“ uviedol pre server happy.com Jake Webb.

Jediným väčším problémom albumovej novinky Methyl Ethel je veľmi príbuzné tempo väčšiny skladieb a akási hymnickosť refrénov. Tieto dva momenty robia z albumu, na ktorom je inak neodškriepiteľne veľa muziky, akúsi masu, ktorou sa človeku musí najprv veľmi chcieť prehrýzť. Odmena je spravidla sladká, a to nie v podobe singlov, ktoré z nášho vysielania už poznáte.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame