Kultový album_FM: Fever Ray – Fever Ray

Kultový album_FM: Fever Ray – Fever Ray

Karin Dreijer je výrazná švédska hudobníčka, performerka a dizajnérka. Jej debutový sólový album pod menom Fever Ray vyšiel 12. januára 2009.

Kultový album - Fever Ray Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prvý kontakt s hudbou Karin Dreijer zvykne očariť, ale aj vystrašiť. V hudbe ju zaujíma to, čo ostatných desí. Jej hudba je výrazne iná – mení hlas, maskuje sa, jej prístup je značkou podivnosti, ale aj výnimočnosti a originality. A taký je aj sólový debut Fever Ray.

Na debute Fever Ray pokračuje Karin v tom najlepšom, čo začala na prelomovom albume Silent Shout kapely The Knife, ktorú má so svojim bratom. Používa rôzne plastické perkusie a naivné syntetické zvuky. Je to chladná, až mrazivá hudba. K tomu jej milý švédsky prízvuk a androgýnne vokály.

V prípade Fever Ray sa hudobná stránka nedá oddeliť od tej vizuálnej. Karin zásadne vystupuje v maskách, kostýmoch či s pomaľovanou tvárou. Koncerty Fever Ray sú raz vážne divadelné predstavenia, inokedy zase výstredné orgie. Karin sa rada hrá s hudbou aj so svojou identitou. Je to aj dlhoročná bojovníčka za genderovú rovnosť a advokátka inakosti.

Debut Fever Ray je hravý album. Nenáročný a ľahko stráviteľný elektropop tu však nenájdete. Narúša ho tá všadeprítomná severská podivnosť, akási spiritualita a tajomno.  Debut Fever Ray vyhral množstvo prestížnych ankiet o Album Roka 2009. Karin Dreijer si ho vydala na vlastnom vydavateľstve Rabid.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame