Kultový album_FM: Animal Collective - Merriweather Post Pavillion

Kultový album_FM: Animal Collective - Merriweather Post Pavillion

Americké trio Animal Collective boli už od začiatku známi tým, že robili originálnu a zaujímavú hudbu. Na svojom ôsmom albume Merriweather Post Pavillion vylepšili svoj štýl do dokonalosti a zaujali kritiku, fanúšikov aj širšiu hudobnú verejnosť. Je to prístupný, inteligentný a vtipný album. Vyšiel pred desiatimi rokmi, 6. januára 2009.

Kultový album - Animal Collective Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Animal Collective boli vtedy traja: Panda Bear, Avey Tare a Geologist. Predtým robili freak-folk – vtipný a netradičný folk, v ktorom kombinovali akustické nástroje so syntetickými zvukmi. Zborové spevy, psychedélia a rôzne etno nástroje ostali aj na Merriweather Post Pavillion. Piesne sú však viac chytľavé, popové a pridáva sa aj elektronika zo starých mašín. Je to zmes zvukov a samplov, organizovaný chaos, ale s ľahkosťou, ktorá pripomína detskú radosť z objavovania a spájania vecí, ktoré spolu zdanlivo nesúvisia.

V piesňach je dobre vyvážený experiment aj zmysel pre humor, a ich inakosť a zvláštnosť je príťažlivá. A sú tu aj hymnické piesne o láske, rodine, či o priateľstve, ktoré vôbec nie sú klišé či gýčové. Singel My Girls je venovaný manželke a dcére Panda Beara, a výnimočná záverečná Brothersport zase jeho bratovi.

Ak sa vás niekto spýta, tak Animal Collective na Slovensku už hrali, a to tesne pred vydaním albumu Merriweather Post Pavillion. Ten vyšiel v januári vo vydavateľstve Domino a hneď bol magazínom Pitchfork zvolený za album roka 2009.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame