Album týždňa: Deerhunter – Why Hasn´t Everything Already Disappeared?

Album týždňa: Deerhunter – Why Hasn´t Everything Already Disappeared?

Na začiatku januára sa toho nezvykne veľa diať, všetko okolo nás aj na hudobnej scéne sa rozbieha veľmi zvoľna. Rok 2019 však akoby bol sympatickou výnimkou. Veď si len zoberte, s akou silou sa do nás opreli novinky od metalových formácií ako Soilwork, Jinjer či Nail To Obscurity – mimochodom všetky tri môžete vidieť na vlastné oči už v pondelok 28. januára v bratislavskom MMC spolu s fínskymi hviezdami Amorphis.

A to stále nie je všetko, aj hudba, ktorú si môžeme v Rádiu_FM hrať úplne bežne aj cez deň, má v úvode roka veľmi silné momenty. O jednom z nich sa budeme rozprávať v nasledujúcich dňoch až do nedele. Deerhunter majú nový album, už ôsmy v rade, a je to veru radostná správa pre všetkých fanúšikov, ktorí túto bandu z Atlanty aspoň po očku, či skôr ušku, sledujú.

Deerhunter vydali už v októbri minulého roka singel Death In Midsummer, v ktorom veľmi sympaticky vykreslili, čo by sa mohlo diať na ploche celého dlhohrajúceho albumu. Ten vychádza oficiálne 18. januára na značke 4AD ak máte Deerhunter radi z nášho denného vysielania, určite vás nesklame.

Skôr naopak – Bradford Cox, Moses Archuleta, Lockett Pundt, Josh McKay a Javier Morales spolu s priehrštím hosťujúcich muzikantov prinášajú jednu z najpestrejších zbierok hudby v kariére, ktorá trvá celých sedemnásť rokov. A čo je pri Deerhunter typické a príznačné, opäť je tu úplne znateľný rukopis kapely, v ktorej sa vo väčšine okrem skladateľov skrývajú multi-inštrumentalisti a veľmi výrazné umelecké osobnosti.

Deerhunter sami seba radi označujú ako „ambient punk“. Ich poňatie gitarovej hudby má naozaj veľké čaro. Ozveny melanchólie 60. rokov, inštrumentálnej zrelosti a komplexnosti 70. rokov, basgitarové linky z indie rocku 80. rokov a to všetko v súčasnom, modernom zvuku – aj v prípade novinky Why Hasn´t Everything Already Disappeared môžeme hovoriť ako o veľkom zážitku, bez ohľadu na to, či ste fanúšik, alebo ste Deerhunter objavili v tejto chvíli.

Čaro zvuku Deerhunter je skryté vo veľmi širokej škále vplyvov a hudobných vzorov. Samotní muzikanti medzi nimi uvádzajú napríklad The Breeders, Stereolab, Sonic Youth a ich hlukové steny, krautrockové kapely, disco rytmus aj popové kapely a dievčenské hudobné formácie s ich priamočiarosťou a chytľavosťou.

A ak sa toto všetko darí muzikantom udržiavať na vysokej umeleckej úrovni s tým, že ešte aj majú svoj typický zvuk, tak je to naozaj taký malý zázrak.

Deerhunter si zahrali na jednom pódiu s kapelami ako Nine Inch Nails, TV On The Radio, Liars, The Smashing Pumpkins, Battles či Kings Of Leon a ako oni sami tvrdia, ich živé vystúpenia sú oveľa väčšia divočina ako štúdiové albumy. Bolo by veľmi zvláštne, keby to tak nebolo, alebo keby to dokonca bolo naopak. Zostáva dúfať, že Deerhunter sa s výborným novinkovým albumom ukážu aj u nás, ideálne na festivaloch v okolí.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame