Slovenská experimentálna hudba 2018: Tri albumy, ktoré by ste mali počuť

Slovenská experimentálna hudba 2018: Tri albumy, ktoré by ste mali počuť

Aký bol rok 2018 na slovenskej experimentálnej scéne? Ak si chcete spraviť prehľad, tieto tri albumy určite nevynechajte.

Tittingur , Jonáš Gruska Alapastel nám predstavia svoje tohoročné albumy, ako odzneli v programe Mental_FM. Plus jeden tajný tip.

Tittingur – Beings

cover.jpg

Tittingur: Beings - profil Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tittingur je ťažkotonážne maximalistické techno. Tittingur žijú v Dánsku a na Slovensko prichádzajú skladať a hrať. Po minuloročnej Lavíne je Beings ich albumová dvojka. Dobre sa počúva v tmavých priestoroch s dostatočným množstvom pary. Experimentálne techno, ktoré pracuje rovnako s tichom ako s hlukom, charakterizuje starostlivá práca so zvukom.

Mohli ste ich počuť na Pohode, na Sharpe, k albumu Beings absolvovali slovensko-české turné. V januári 2019 vystúpia na festivale Eurosonic.

Jonáš Gruska - Žaburina

cover.png

Jonáš Gruska: Žaburina - profil Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Neúnavný zvukový experimentátor Jonáš Gruska po minuloročnom albume Spevy prichádza s novým konceptom. Na albume Žaburina synteticky napodobňuje zvuky podvodných svetov. Na terénne nahrávanie nezanevrel, na Žaburine sa však tentokrát pohráva s akustickými efektami a spôsobmi, ako počúvame hudbu. Žaburina je zatiaľ jeho najprístupnejšia nahrávka.

Alapastel – Hidden For The Eyes

Alapastel.jpg

Alapastel: Hidden for the Eyes - profil Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Alapastel je ambient a neo-klasická hudba od spálňového producenta, ktorá dozrievala niekoľko rokov. Príchodom vokalistov a modulárneho synťáku vznikla experesionistická nahrávka so silným estetickým konceptom. Album, ktorý ocenili viac v zahraničí ako u nás, si určite zaslúži viac pozornosti. Alapastel vystúpi v januári naživo v programe Pohoda_FM live.

Urbanfailure – Radical Rest LP

Urbanfailure.jpg

A ešte jeden pro-tip. Veterán abstraktného hlukového techna z podhubia bratislavskej scény – kolektívu Urbsounds – vydal nový vinyl. Radical Rest je určený pre tých, ktorí majú radi chaotické rytmy a dishharmonické zvuky. Urbanfailure je známy aj živelnými živými vystúpeniami.

 

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame