Album týždňa: The Good, the Bad & the Queen - Merrie Land

Album týždňa: The Good, the Bad & the Queen - Merrie Land

Damon Albarn patrí medzi tých hudobníkov, ktorým nestačí len jedna kapela a svoje nápady potrebuje realizovať aj s ďalšími hudobníkmi. V roku 2015 dal o sebe vedieť s kapelou Blur a odvtedy stihol ešte aj dva albumy s Gorillaz. Po dlhých desiatich rokoch prišiel čas aj na jeho ďalšiu kapelu, teda skôr supergrupu The Good, the Bad & the Queen. Spolu s Paulom Simononom, Simonom Tongom a Tonym Allenom nám po rovnomennom debute z 2017 ponúkajú novembrovú novinku Merrie Land. Po spolupráci so slávnym Danger Mouseom kapela aj tentokrát stavila na známeho producenta. S albumom číslo dva im pomoho Tony Visconti, ktorý často spolupracoval aj s Davidom Bowiem.

Viac ako desať rokov starý debut kapely The Good, the Bad & the Queen bol výrazne inšpirovaný Londýnom. Vzťah k rodnej Británii Damon Albarn nezaprel ani na novinke Merrie Land. S prácami na albume začali začiatkom roku 2017 v meste Blackpool a práve toto mesto výrazne inšpirovalo celý album. Kapela sa totiž rozhodla spomínať na staré Anglicko, na Anglicko, ktoré majú ľudia častokrát idealizované a možno také ani nikdy nebolo. Téma Británie však nie je náhodná. The Good, the Bad & the Queen sa netaja tým, že ich trápi Brexit a prvé práce na novej štúdiovke rozbehli práve v meste, kde sa až viac ako 60 percent občanov rozhodlo práve pre Brexit.

Rozlúčkový list Európskej únii. Tak kapela The Good, the Bad & the Queen definuje novinku Merrie Land. Album je ale predovšetkým obrazom toho, kde je Británia v roku 2018. Damon Albarn je hudobníkom, ktorý sa netají tým, koho volí a rozhodne nepatrí medzi hudobníkov, ktorí by si mysleli, že politika a umenie sa nemajú miešať. Damon Albarn je však okrem skvelého hudobníka aj výborným pozorovateľom. „Navštívil som St.Albans, Banbury, Oxford, Lutom, Liverpool či Sounthend. Len som sa tam tak motal. Dal som si čaj alebo som zašiel do pubu. Nehovoril som s ľuďmi. Bol som len tak ticho. Bol som tulákom, ktorý navštívil miesta, kde nikdy nebol. Chcel som zistiť odkiaľ pochádzam,“ uviedol k inšpirácii na albume Merrie Land Damon Albarn pre britský Guardian.

Kapela zložená z členov Blur, Clash či the Verve a známeho nigerijského bubeníka je zárukou kvality. Silné texty Damona Albarna dotvára hudba, pri ktorej by ste podľa slov bubeníka Tonyho Allena mohli mať chuť aj na to, aby ste si zatancovali. „Keď sme vydali prvý album, tak sa ma všetci pýtali, že Tony, čo vlastne na tom albume robíš? Nie je ťa tam počuť. Teraz ma budete počuť v každej jednej skladbe,“ uviedol pre britský Guardian Tony Allen. Album Merrie Land označujú ako súčasný britský folk s troškou rub-a-dub.

Hoci sme si na druhú štúdiovku supergrupy The Good, the Bad & the Queen museli počkať viac ako desať rokov, tak podľa informácií, ktoré kapela poskytla magazínu New Musical Express, prvé pokusy napísať nové skladby mala kapela už tesne po vydaní debutovej štúdiovky. Nakoniec však uprednostnili iné projekty a čas na album The Good, the Bad & the Queen prišiel až teraz. Kto iný ako Damon Albarn a spol. by však mohol lepšie vystihnúť to, kde sa Veľká Británia momentálne nachádza. „Chcem byť ďalším hlasom, ktorý sa ozve. A chcem to robiť vďaka hudbe a vďaka tejto kapele,“ uviedol Damon Albarn.


Pripravika: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame