Album týždňa: The Prodigy – No Tourists

Album týždňa: The Prodigy – No Tourists

Veľmi nenápadne a bez veľkého marketingového huriavku vyšiel na začiatku novembra nový album od legendy z anglického Essexu. THE PRODIGY sú spolu s CHEMICAL BROTHERS a FAT BOY SLIMOM označovaní ako pionieri big beatu. Umelci, ktorých mainstreamová sláva zarezonovala už v 90. rokoch minulého storočia, ale relevantnými zostávajú až do dnešných dní. V najbližších siedmich sa pozrieme na zúbky ich najnovšiemu štúdiovému dieťaťu – No Tourists. THE PRODIGY majú čo povedať aj v roku 2018.

Pre fanúšikov v Česku a na Slovensku bude novinka od THE PRODIGY navždy spojená s milým žartíkom – v skladbe Light Up The Sky je vkusne nasamplovaný nápad, ktorého autorom nie je nikto iný ako Jiří Schellinger. Je úplne seriózne uvedený aj ako spoluautor skladby – spolu s menami Liam Howlett a Maxim to pôsobí vskutku sureálne.

V prípade albumu No Tourists malo ísť pôvodne iba o EPčko. Howlettovi sa však akosi začali sypať nové a nové nápady; je dosť možné, že za čerstvým prívalom inšpirácie môžu aj spolupráce s menami ako Ho99o9 či Barns Courtney. Mimochodom, amerických hip-hoperov, ktorých živé vystúpenia sú v mnohom agresívnejšie a zlostnejšie ako koncerty najtvrdších metalistov, môžete už 17. novembra vidieť na Koncerte pre všímavých v Bratislave. Veľmi odporúčam.

Je tam veľa silných beatov a ešte viac mohutných hákov, ktoré sa zabodnú do poslucháča a už ho nepustia. Takto nejako opisujú novú tvorbu THE PRODIGY ich znalci a fanúšikovia a nemýlia sa veru. Je tam všetko, čo sme už v lete roku 1997 obdivovali na albume The Fat Of The Land (spomienky na momenty zo starej tvorby sú občas až príliš silné), nechýba však tomu všetkému ani moderný zvuk a aranžmány, ktoré obstoja aj v konkurencii súčasných umelcov, ktorým naopak často chýba to, čo THE PRODIGY vždy mali – skladateľské umenie schopné tvoriť veľké hity.

Aj keď veľa z kritikov a žurnalistov označuje novinku THE PRODIGY za umeleckého autopilota a tiene zašlej slávy z 90. rokov, albumu sa v konečnom dôsledku darí, má v priemere viac než šesť bodov z desiatich zo všetkých doterajších recenzií. Ak by sme aj No Tourists chápali iba ako zámienku na ďalšie skvelé živé vystúpenia THE PRODIGY, vychádza z toho ako umelecké dielo stále veľmi dobre. Liam Howlett, Maxim a Keith Flint sú aj v roku 2018 zaujímaví a relevantní.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame