Kultový album_FM: Sonic Youth – Daydream Nation

Kultový album_FM: Sonic Youth – Daydream Nation

Sonic Youth prichádzajú z newyorského downtownu, z miesta, kde desaťročia vzniká nová a nekompromisná hudba. Sonic Youth dostali do rock n´rollu hluk a ich album Daydream Nation prepísal pravidlá hry alternatívneho rocku. Daydream Nation, ich piaty album, vyšiel pred tridsiatimi rokmi.

Kultový album_FM: Sonic Youth – Daydream Nation Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Sonic Youth boli známi tým, že neustále posúvali možnosti gitarového zvuku – väzbili, hlučili a ohromovali zvukovými stenami. Kapelu tvorili hudobný pár Thurston Moore a Kim Gordon, druhý gitarista a bubeník. Thurston a Kim sa striedali za mikrofónom, rovnako ako aj v písaní piesní. Na Daydream Nation nie je iba hluk a disharmonické a hypnotické gitary, ale aj chytľavé pesničky.


Sonic Youth sú tu na vrchole svojich síl, Daydream Nation zadefinoval gitarový zvuk na nasledujúce roky. Dodnes sa ním inšpiruje post rock, indie, lo-fi, aj ten štadiónový rock. A ak sa rozumiete elektrickým gitarám, efektom a spôsobom ladenia, tak sa môžete do Sonic Youth ponoriť ešte hlbšie.

Kritika bola z albumu nadšená a Sonic Youth po Daydream Nation zamierili vyššie, podpísali dohodu s veľkým vydavateľstvom a ich hudba sa tak dostala do celého sveta. Daydream Nation sa dá bez obáv počúvať aj v roku 2018. Daydream Nation treba poznať a počúvať poriadne nahlas, aby hudba vyplnila celý priestor. Pitchfork ho zvolil za najlepší album osemdesiatych rokov.

Daydream Nation od Sonic Youth vyšiel 18. októbra 1988


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame