Album týždňa: Georgia Anne Muldrow - Overload

Album týždňa: Georgia Anne Muldrow - Overload

Len minulý týždeň sme sa v tejto rubrike venovali inej dáme, Neneh Cherry. Dnes tu máme o niečo menej známu, ale v soulovom svete podobne rešpektovanú Georgiu Ann Muldrow. Losangelskú speváčku, rapperku a skladateľku. Obdivujú ju Mos Def, Robert Glasper, Madlib či Erykah Badu, ktorá si ju svojho času vzala pod krídla.

Georgia Ann Muldrow sa odjakživa mala stať hudobníčkou. Narodila sa známemu jazzovému gitaristovi a soulovej speváčke a aktivistke. Aj ona sa vo svojich textoch snaží nastavovať zrkadlo, pýtať sa a reformovať. Hoci ako sama tvrdí, jej najnovší album nie je taký politický ako tie predtým –  je najmä o láske, o rodine a sem-tam aj o černošskej komunite. V skladbe č. 4 Blam napríklad otvára kontroverznú tému držania zbraní. Kým v minulosti bola presvedčená, že zbraní by malo byť čo najmenej, v súčasnosti sa pýta, ako má ochrániť svoju rasu, do ktorej polícia nemá problém strieľať.

Svoj prvý album vydala Georgia Ann Muldrow pred 12 rokmi a odvtedy vydala neuveriteľných 16 albumov. Niektoré boli viac soulové, iné jazzové či hip-hopové, ale nikdy nechýbala typická špinavosť, chaos, absencia klasickej pesničkárskej poriadkumilovnosti. A hoci niektorí recenzisti hovoria, že Overload je jej najmainstreamovejší alebo najpopovejší album, prvoplánovú hitovosť by sme na ňom ťažko hľadali. Sama Georgia sa v rozhovoroch usmieva nad tým, že zakaždým sa nájdu ľudia, ktorí jej hudbe dajú šancu napriek tomu, aká je podivná.

Novinka od Georgie Anne Muldrow je živočíšna, divoká a pestrá. Dominuje tu soul, no prítomné sú aj prvky hip-hopu, trapu, jazzu či swingu. A nachádza sa tu aj niekoľko ozaj kvalitných hudobných skitov, ktoré až volajú po širšom rozpracovaní. Možno niekedy nabudúce.

S albumom Overload vypomohli až traja výkonní producenti. Prvým jej jej manžel, rapper a skladateľ Dudley Perkins, ktorému venovala dostatok skladieb na to, aby práve láska k nemu bola epicentrom albumu. Navyše, na skladbe č. 9 These Are the Things I Really Like About You si strihli spoločný duet so swingovou atmosférou. Druhým výkonným producentom je jej dlhoročný kamarát, spevák Aloe Blacc, ktorému niektorí recenzenti pripisujú väčšiu „popovitosť“ albumu. Sama Georgia však tvrdí, že bol skôr hnacím motorom projektu, zabezpečoval aj mastering alebo dizajn. A tretím výkonným producentom je bájny Flying Lotus, ktorý sa ako autor nepodpísal pod žiadnu skladbu, no rozhodol sa tento album vydať pod vlastným labelom Brainfeeder. A urobil dobre. Možno nezarobí veľa peňazí, ale môže sa stať ďalším albumom, ku ktorému sa fanúšikovia hudby radi vracajú.

Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame