Album týždňa: Big Red Machine - Big Red Machine

Album týždňa: Big Red Machine - Big Red Machine

V roku 2008 Aaron Dessner z The National vytvoril demo skladby Big Red Machine, pôvodne určenej na charitatívny album Dark Was The Night známeho vydavateľstva 4AD. O desať rokov neskôr práve podľa tejto skladby nazval svoj nový hudobný projekt. Desať rokov priateľstva a hudobnej spoluprace s Justinon Vernon z Bon Iver vyvrcholilo na rovnako desať-trackovom albume Big Red Machine. Nejde však len o obyčajný album či obyčajný projekt. Ide o nahrávku, ktorú spolu vytvorila jedna celá komunita hudobníkov, ktorí spolu tvoria novú platformu nazvanú People.

Základ projekt Big Red Machine tvoria Aaron Dessner a Justin Vernon, ale tiež Brad Cook, bubeník JT Bates známy z His Golden Messenger a zvukár Jonathan Low. Táto zostava sa však postupne rozširovala a na albume tak nájdete aj príspevky od Lisy Hannigan, Phoebe Bridgers, The Staves, Richard Reed Parry z Arcade Fire či Kate Stables z This Is the Kit. Na albume sa stretla komunita hudobníkov, ktorí sú si  hudobne blízki a vzájomne sa podporujú. „Je to pre nás veľmi špeciálny album, pretože sme dokázali z niečoho surového a veľmi spontánneho urobiť naozajstnú platňu. Veľmi nám ale pomohlo práve to, že domov pre tento projekt sme našli v platforme People. Psychicky nám to veľmi pomohlo. Dalo nám to slobodu a radosť z celého tvorivého procesu,“ uviedol Aaron Dessner.

Hoci priateľstvo a spolupráce dvojice Aaron Dessner a Justin Vernon trvajú už roky, o ich spoločnom projekte Big Red Machine sme sa dozvedeli len začiatkom leta. Nahrávanie debutu Big Red Machine prebiehalo hlavne v New Yorku, no nápady na skladby vznikali už počas uplynulých dvoch rokoch počas prevažne improvizovaných vystúpení. Vďaka hosťom z celého sveta však ide o medzinarodný projekt. „Bez tej komunity hudobníkov by tento album nikdy nevzniko. Ja a Aaron sme dostali tie skladby do istého bodu, no ďalej ich posunuli práve naši spriatelení hudobníci. Celý ten proces bol úplne iný ako to, čo sme zažívali predtým, a aj výsledok je úplne iný,“ uviedol k debutu Big Red Machine Justin Vernon, frontman Bon Iver.

Aaron Dessner aj Justin Vernon patria medzi známych a predovšetkým skúsených hudobníkov, v projekte Big Red Machine sa však nesnažia o dokonalosť. Celý projekt je o improvizácii, hravosti a istej surovosti. „Práve tá surovosť nás na tom baví najviac. Bolo fajn robiť skladby bez toho, aby sme nad nimi nejako extra premýšľali,“ uviedli k rovnomennému debutu Big Red Machine. Albumová prvotina projektu Big Red Machine je podľa slov Aarona Dessnera len testom a prípravou na to, čoho sa ešte v rámci platformy People dočkáme. Debut Big Red Machine by sa vďaka nezameniteľnému vokálu Justina Vernona mohol páčiť hlavne fanúšikom Bon Iver. Žiadne veľké prekvapenia však od tohoto albumu nečakajte. Dvojica ho totiž ešte pred vydaním takmer celý predstavila vďaka samostatným singlom.

Big Red Machine je len prvým projektom novej platformy People. Tá by mala aj naďalej predovšetkým spájať hudobníkov a motivovať ich k tomu, aby spolupracovali. Túto predstavu zhmotnili nielen na albume, ale počas uplynulého mesiaca trojica Aaron Dessner, Bryce Dessner a Justin Vernon zastrešila aj festival People, ktorý prebehol v Berlíne. Festival nemal žiadny program, headlinerov ani žiadny plán a umelci si na ňom zahrali bez nároku na honorár. Dôležité bolo, aby všetci spolupracovali, improvizovali a vystúpili zo svojej komfortnej zóny. A presne o tom je aj projekt Big Red Machine.


 

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame