Album týždňa: Mitski - Be The Cowboy

Album týždňa: Mitski - Be The Cowboy

Patrí k tým bizarnejšie znejúcim menám v našich playlistoch, cíti sa byť rovnako Japonkou ako Američankou, večne o sebe pochybuje a na svojom v poradí piatom albume údajne robila všetko preto, aby ju jej fanúšikovia nemali až tak veľmi radi. O tom, prečo to takto chcela a či jej zámer vyšiel je náš album tohoto týždna – Be The Cowboy od Mitski.

„Mám v sebe samozrejme niečo z oboch kultúr, japonskej i americkej,“ hovorí o sebe 27. ročná Mitski Miyawaki, Japonka, ktorá väčšiu časť svojho života pôsobí v USA, a pokračuje: „ale ešte viac než svoju japonskosť a americkosť si uvedomujem, že som sa vždy na všetko cítila byť sama. S jedinou výnimkou, a tou je hudba. Hudbou komunikujem so svetom, v profesionálnej aj ľudskej rovine“.

Mitski ide v posledných rokoch naozaj karta: na spoločné turné si ju vybrali Pixies aj Lorde, a ako najlepšiu súčasnú speváčku ju chváli Iggy Pop. Z čoho by sa iný úprimne tešil, z toho má Mitski obavy. „Viem, že čoskoro príde moment, keď ma ľudia začnú nenávidieť, hoci im na to nedám dôvod. Niečo ako v prípade Anna Hathaway. Mám v posledných rokoch samé dobre odozvy a trvá to už pridlho, skrátka musí prísť nenávisť,“ domnieva sa Mitski a dodáva: „Dokonca som začala formálne skladať piesne tak, aby som bola ja tá prvá. Aby som sa vedome aspoň trochu fanúšikom znepáčila. Ak ma majú prestať mať radi, nech to nie je bezdôvodne.“ Treba však dodať, že ak bol takým pokusom napr. disco singel Nobody, tak nie celkom vyšiel. Fanúšikovia aj túto jej pieseň prijali vrúcne.

Ak niečo reálne Mitski hrozí, pokiaľ ide o úspech a priazeň publika, tak asi skôr únava z inteligentnej, no nie celkom ľahkej hry na pozlátko a tvrdú realitu, akúsi sladkú špinavosť, ktorú poznáme napr. aj od St. Vincent. Samotný koncept nie je zlý, ale nemal by sa stáť mantrou, ktorá odvedie pozornosť od toho hlavného v hudbe, a tým je hudba ako taká. Mitski už viackrát dokázala, že dokáže piesne zaranžovať aj bohatšie a že vie byť i úsporná, kde si charakter nahrávky miernosť vyložene pýta. Ak Mitski túži úprimne vyhnúť sa čoraz väčším davom fanúšikov, musí začať opäť čerpať inšpiráciu inde než v tzv. súčasnej alternatíve či disco music.

Be The Cowboy je album, ktorý ponúka všeličo, našťastie ešte stále originálny rukopis autorky, ktorá žije, pokiaľ ide o úspech, svoje najlepšie obdobie. Má pravdu v tom, že to nepotrvá večne a chce sa na to pripraviť. Najlepší spôsob bude neopakovať sa.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame