Album týždňa: Ben Khan – Ben Khan

Album týždňa: Ben Khan – Ben Khan

Ben Khan je umelec z Londýna, ktorého sme začali registrovať asi pred piatimi rokmi, keď začal vypúšťať svoje prvé single. Single, ku ktorým si sám režíroval videoklipy. V roku 2014 vydal svoje prvé EP, v roku 2015 druhé. A potom sme o ňom dlhšie nepočuli. Vraj sa zmietal medzi zodpovednosťou, ktorú pociťoval k svojim prvým fanúšikom, a tým, kam by smeroval v prípade, keby žiadnych fanúšikov nemal. Verejnosti sa opäť prihlásil až tento rok s tým, že v lete vydá debutový album. Nahrávku, na ktorej znie ešte o niečo veľkolepejšie a komplikovanejšie ako predtým.

Nenechajte sa pomýliť. To, že o ňom píšem ja, neznamená, že patrí medzi zasnených nu-soulových pánov typu James Blake, Moses Sumney, SiR či Serpentwithfeet. 25-ročný Ben Khan je v skutočnosti odrazom doby, v ktorej mileniáli tvrdia, že počúvajú všetko. Je tu pop, je tu rock, je tu hip-hop, rnb aj soul, temná elektronika aj tanečné beaty. Toto všetko zabalené do nepredvídateľnej sci-fi-fantasy-futuristickej zmesi, ktorá uspokojí najmä tých náročnejších.

Úvodná 2000 Angels je temná popová hitovica, A.T.W. o niečo svetlejšia hitovica,  Fool For You nehitová progresívna elektronika, Our Father, veľmi podobne, organizovaný chaos samplov a nahratých zvukov, Soul In The Sun minimalistická nu-soulovica. Skladby na tomto albume sa na seba veľmi nepodobajú. To, čo zostáva, je temný zvuk a soulový vokál.

Ben Khan tvrdí, že sa inšpiruje B.B. Kingom a J. Dillom, teda staršou živou alebo samplovanou hudbou. Sám však so samplami a živými zvukmi, najmä gitarovými a syntetizátorovými, narába tak, že by ste ho ľahko mohli upodozrievať z využívania zvukových bánk. Jeho práca je až obdivuhodne bohatá a komplikovaná. Pre správnosť však treba dodať, že s výsledkom mu vypomohli aj niektoré skúsenejšie kapacity, vrátane producenta, ktorý si hovorí Flood a ktorý má za sebou spolupráce s PJ Harvey, Nine Inch Nails či Depeche Mode.

Zahraničné kritiky album vítajú, veľkoryso vychvaľujú talent Bena Khana, ktorý si hrá, produkuje aj spieva zároveň, hoci na druhej strane tvrdia, že na rozdiel od predchádzajúcich EPčok album neobsahuje toľko chytľavých a zapamätateľných skladieb. A tu sa nedá nič, len súhlasiť. Debutový album Bena Khana je divoká jazda, z ktorej si pravdepodobne až tak veľa nezapamätáte. Možno však pomôže viac jázd, viac vypočutí.


Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame