Album týždňa: Miles Kane - Coup de Grace

Album týždňa: Miles Kane - Coup de Grace

Len v roku 2016 sa vrátil s projektom The Last Shadow Puppets, ktorý dal dokopy s dobrým kamarátom Alexom Turnerom, už v tom čase ale rozmýšľal a pracoval aj na svojom sólovom albume. Netrvalo to dlho a Miles Kane je späť s nahrávkou Coup de Grace. Na niekoľkých skladbách pracoval v New Yorku, niektoré napísal v LA, kde si však prešiel aj tvorivou krízou, ktorá prišla po rozchode. Nakoniec mu však do cesty prišiel ďalší kamarát Jamie T, s ktorým na album vytvoril hneď niekoľko skladieb vrátane singla Loaded. Ten však vznikol aj vďaka pomoci od ďalšej dobre známej kamarátky Lany Del Rey, ktorej vďačíme za jeho refrén. S Lanou chcel Miles Kane napísať aj niekoľko ďalších trackov, no to už podľa jeho vlastných slov nefungovalo.

Už tretí sólový album niekdajšieho člena The Rascals sa nahrával v LA. Na nahrávanie, ktoré trvalo len dva tyždne dohliadal slávny producent John Congleton, ktorého služby využívajú aj St.Vincent, Franz Ferdinand či Anna Calvi. Na albume sa Miles Kane predovšetkým spamätáva z nedávneho rozchodu. „Aj keď ide o smutné alebo naštvané skladby, mal som dobry pocit z toho, keď som ich napisal. Bola to naozaj uľava, tá najlepšia terapia – punkova terapia,“ uviedol Miles Kane k prvej sólovke po takmer piatich rokoch pre DIY.

Pri nahrávaní albumu Coup de Grace sa Miles Kane musel vysporiadať s niečím, čo sa mu dovtedy až tak často nestávalo – počas nahrávania si prešiel hneď dvomi tvorivými krízami, kedy bol dokonca presvedčený o tom, že ani nevie poriadne hrať na gitare. „S Alexom sme začali robiť na novom albume s The Last Shadow Puppets a akurát vtedy som robil na vlastných trackoch, z ktorých som vôbec nemal dobrý pocit, nedokázali ma nadchnúť a tak skončili v koši. No po turné s The Puppets v 2016 som mal z hudby zasa dobrý pocit a hneď po turné som napísal pár silných skladieb, ale po čase opäť prišla kríza – nedokázal som ich dokončiť,“ uviedol Miles Kane pre NME.

Miles Kane miluje wrestling a aj inšpiráciu pre názov novej štúdiovky treba hľadať práve v tomto športe a u jeho obľúbeného írskeho wrestlera Finna Bálora. Hudobné inšpirácie hľadaj Miles Kane hlavne v punku a u mien ako The Fall. A práve punkovým spôsobom nahrávania sa nechal inšpirovať aj na novinke Coup de Grace. Album sa snažil nahrať najrýchlejšie ako to šlo. „John Congleton rád nahráva rýchlo. Každú skladbu sme nahrali tak tri, maximálne štyrikrát a bolo to. Žiadny z mojich albumov nevznikol tak rýchlo a ľahko,“ uviedol Miles Kane.

Miles Kane je často v tieni svojho slávnejšieho najlepšieho kamaráta Alexa Turnera. Aj vďaka sólovým albumom ale dokazuje, že hudobne je minimálne taký zdatný ako spevák Arctic Monkeys a jeho kolega z The Last Shadow Puppets. Album Coup de Grace je úprimnou spoveďou človeka po rozchode a texty skladieb sú ľahko čitateľné. „Sú to také čierno biele texty, ktoré sú zrozumitelné. Je z nich cítiť úprimnosť ale aj sebaistotu a som rád, že som to zo seba dostal,“ uviedol Miles Kane.


 

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame